folklor-u-genima-video

Kučevo

Zabava

Folklor u genima (VIDEO)

Foto: Srđan Šoršoković

How Good Of A Friend Are You Really?

Kada se folklor dovede do savršenstva i doda po koja egzibicija nastaje svojevrsni performans jednog Kučevljanina koji je „zapalio“ društvene mreže.

Kada se folklor dovede do savršenstva i doda po koja egzibicija nastaje svojevrsni performans jednog Kučevljanina koji je „zapalio“ društvene mreže.

 

 

Srđan Šoršoković iz sela Bukovska kod Kučeva, sin lokalnog legendarnog klarinetiste Slavoljuba zvanog Džonvej, i sam je postao živa legenda. Talenat je jedno, ali kao i za dijamant neophodan je majstor da ga izbrusi, kao i godine vežbanja.

 

 

„Folklorom se bavim oko dvadeset godina. Prve korake me je naučio teča Miroslav Tomić, koji je vodio folklor u Ševici i okolnim selima. Kako je i njegov sin Dejan bio odličan igrač i koreograf, može se reći da nam je folklor u genima“, kaže Srđan.

 

 

Salto ipak nije naučio od teče.

 

„Na folklornim sekcijama i u KUD-ovima se uče ozbiljne koreografije. Salto je moj nestašluk, moje izražavanje kreativnosti“, dodaje on.

 

Snimak koji ga proslavio nastao je u Valjevu na proslavi punoletstva Srđanove kume. Ali, radio je Srđan to i ranije:

 

 

 

„Prvi put sam izveo salto na mom ispraćaju u vojsku. Kasnije su mnogi moji drugari uvežbavali korak sa mnom, ali nisu mnogi uspeli to da izvedu. Izvela su dva moja rođaka, i jedan prijatelj, Marko Jevtić koji pre par nedelja izveo taj salto kao deo koreografije u Žikinoj šarenici“, priča Srđan.

 

U komentarima na video klip neko je hteo malo da pecne pitanjem da li je to uradio da ga „primete ženske“. No, Šoršoković ipak smatra da folklor treba da zabavi narod. Međutim, svaki ples, pa i narodna kola zapravo treba da pokažu koliko su momci i devojke agilni, nadareni...

 

„Naravno da mi je kao momku prijalo kada privučem pažnju nekoj devojci svojom igrom, ali ne bih toliko igrao da ne volim svoj narod, zemlju, naše običaje, folklor...“, rekao je Srđan.

 

Folklorom se više ne bavi i smatra ga lepim hobijem, ali je došlo vreme da promeni prioritete. Sad je otac dva lepa dečaka. Suprugu je upoznao u SKUD  „Karađorđe“, gde bio i potpredsednik. U ovom klubu je i završio karijeru.

 

Ponosan je na uspehe koji su kratkom periodu ostvareni na folklornim takmičenjima, ali i u latino plesovima. Pre osnivanja SKUD-a bio je član i KUD „Jedinstvo“ i KUD „Stevan Mokranjac“ u Beču. Sada zaigra na ponekom veselju...

 

„Bio sam često biran za devera samo zato što dobro igram... KUD „Kablovi“ iz Jagodine je uveo u koreografiju vlaške korake koje su naučili od mene“, naveo je Srđan.

 

Iako nije zadovoljan brojem mladih talenata koji se bave narodnim igrama, veruje da folklor ipak ima budućnost, te da trenutna kriza kulture nije jedina koju je preživeo.

 

 

„Ako je opstao u vreme Turaka, opstaće i u budućnosti. Kolo nam je u genima, i siguran sam da mnogima zaigra srce kada god ga čuju. Dokle god je tako, kolo će se igrati. A nadam se da će i vlasti malo da pomognu...“ uveren je Srđan koji na kraju poručuje da je u Srbiji najlepše i da često, iz inostranstva dolazi u Bukovsku da obiđe rodbinu i prijatelje.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

Pratite nas na Instagramu

To Top