Filipovićima treba krov nad glavom

Požarevac

Društvo

Filipovićima treba krov nad glavom

Foto: Sveta Filipović

How Good Of A Friend Are You Really?

Šestočlana porodica Filipović, bez struje i vode živi u staroj požarevačkoj ciglani u ulici Bože Dimitrijevića, a sada se zgrada urušava...

Sveta i Biljana imaju kćerke Svetlanu od osam meseci, Kristinu od dve i po godine i godinu dana stariju, Natašu. Sa njima je i Mateja, petnaestogodišnji Svetin sin iz prvog braka koji pohađa specijalno odeljenje osnovne škole „Sveti Sava“.

Sveta je radio u Smederevskoj Palanci u tamošnjem vodovodu punih 25 godina. Sada je bolestan, ima okoštavanje kičme i nije sposoban za rad, ali neke poslove uz dosta muke obavlja, kako bi zaradio koji dinar. Porodica živi od 16 hiljada socijalne pomoći.

Nesreća nikad ne ide sama. I pored toga što je zgrada u kojoj žive neuslovna, u utorak je pao i zid sa spoljne strane.

Sveta ga popravlja koliko može, ali je prostor dotrajao, sve je staro i trulo, pa je potrebno dosta novca za popravku, a on za tako nešto nema para.

U kući ove šestočlane porodice nema ni električne energije ni vode. Nije ih bilo ni kada su došli, pre pet godina. Filipović kaže da koriste akumulator od auta za svetlo dok deca ne zaspe, a vodu dovozi kolicima sa Novog groblja.


Kuća Filipovića neuslovna za život

Sveta dodaje da ne zna ko je vlasnik zgrade u kojoj je smešten sa porodicom, jer je ciglana propala. U Elektromoravi su mu pak rekli da bez vlasnika ne mogu da mu priključe struju.

Zato bi bio zahvalan da mu neko obezbedi mali agregat kako bi mogao da uključi frižider, da mogu da čuvaju hranu, prvenstveno mleko za decu, pogotovo imajući u vidu da se bliži leto i visoke temperature.  

Iako na raspolaganju imaju samo socijalnu pomoć, Filipovići su spremni i na to da mesečno plaćaju neki manji iznos za stanarinu (do pet ili šest hiljada dinara) ukoliko bi im neko ponudio drugi smeštaj.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top