Farbanje jaja - brzo i lako

Braničevo

Zabava

Farbanje jaja - brzo i lako

Foto: Coolinarka

How Good Of A Friend Are You Really?

Nemate mnogo vremena ili jednostavno želite nešto drugačiju dekoraciju uskršnjih jaja ove godine? Evo dva jednostavna načina da to uradite.

Bojenje uskršnjih jaja je običaj koji poštuju domaćice, uz eventualne razlike u tome na koji dan to rade. Veliki deo njih, jaja farba upravo na Veliki  petak. Mi vam ovoga puta predlažemo dva jednostavna načina kako da ukrasite jaja bez mnogo muke, a pošto će oba recepta učiniti da dobijete najrazličitije nijanse, ovako ofabrbanim jajima najviše će se obradovati najmlađi, a pri tom mogu i da vam pomognu jer su tehnike krajnje jednostavne.

Bojenje krep papirom 

Lako se nabavlja, a gotovo svako od nas u kući ima poneki komad krep papira. Važno je da odaberete papir intenzivnih nijansi jer slabije, pastelne boje papira na jajima neće ostaviti izražene tragove. Idealno je da imate bar pet boja, mada se na ovaj način dobijaju i lepo ukrašena jaja samo jednom nijansom i pri tom će svako ipak biti različito.
Pripremite papir isečen na kvadrate veličine 15 x 15 centimetara, ili veće ukoliko imate krupnija jaja. Zatim, svako skuvano i još uvek toplo jaje uvijte u po jedan kvadrat prethodno umočen u sirće. 


jaja ofarbana krep papirom

Tako uvijena jaja poređajte u usku, a visoku posudu, slažući jedno do drugog različite boje. Najpraktičnije će biti da upotrebite flašu od dva litra rasečenog vrha, ili balone za vodu od pet litara. Važno je da slažete tako da imate četiri ili pet redova.
Ostavite pola sata da se boje sa papira rastope, a kako se budu slivale niz jaja, ostavljaće najrazličitije šare. 

Bojenje uz pomoć cediljke 

Skuvajte jaja, ohladite i poređajte ih u šerpu za ceđenje ili đevđir. Sve to, stavite na drugu šerpu sa vodom, ali pazite da voda ne dodiruje dno cediljke. 
Sirćetom poprskajte jaja, pa potom posipajte bojama direktno iz kesice, mešajući nijanse kao da solite jelo. 

Poklopiti i skuvati na pari oko desetak minuta kako bi se boja primila. Nakon toga, jaja ohladite vodom i stavite da se osuše. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top