Epidemijsko javljanje gripa očekuje se krajem februara

Braničevo

Zdravlje

Epidemijsko javljanje gripa očekuje se krajem februara

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac nema nijednog laboratorijski potvrđenog slučaja gripa na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.

U drugoj ovogodišnjoj izveštajnoj nedelji, u Braničevu su od oboljenja sličnih gripu ili gripa obolele 344 osobe, najviše u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godine, odnosno radno sposobno stanovništvo. U Podunavlju obolelo je 46 osoba, po trinaest iz uzrasnih kategorija radno sposobnog stanovništva i preko 65 godina.

 Vera Joković Kostić, načelnica Epidemiološke službe ZZJZ Požarevac, podsetila je da u ovom periodu treba izbegavati kontakt sa obolelima, maramice se koriste za jednokratnu upotrebu, a kada se kašlje ili kija maramica se obavezno stavlja preko nosa i usta.

Veoma je značajno da se vodi računa o ličnoj higijeni, da se provetravaju prostorije i izbegavaju skupovi, a lekari posebno savetuju adekvatnu ishranu uz konzumaciju toplih napitaka, voća, povrća, vitamina i, naravno, utopljavanje prema vremenskim prilikama.Ukoliko neko oboli savet je mirovanje i odlazak kod izabranog lekara koji će da prepiše terapiju.

Epidemijsko javljanje gripa očekuje se krajem februara i početkom marta, što je uobičajeno za ovo naše podneblje, kaže Joković Kostić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top