Epidemije gripa još nema, vakcina ima

Požarevac

Zdravlje

Epidemije gripa još nema, vakcina ima

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Počeo je nadzor nad gripom i oboljenjima sličnim gripu za sezonu 2017/2018, a počela je i vakcinacija na području koje pokriva ZZJZ Požarevac.

 Epidemiološki nadzor se sprovodi kroz šest vrsta nadzora. U 40. nedelji epidemiološkog nadzora u Braničevskom okrugu ukupno je prijavljeno 259 osoba obolelih od gripa ili sa simptomima sličnim gripu, dok je u Podunavskom okrugu regitrovan 61 oboleli. Najveći broj registrovanih u oba okruga je uzrasnoj dobi od 15 do 29 godina.

„ Za sada nema potvde ni identifikacije virusa gripa u populaciji. Za sve starije od 65 godina, hronične bolesnike, trudnice, gojazne osobe, preporuka je vakcinacija protiv gripa. Pre vakcinacije neophodan je pregled kod izabranog lekara” kazala je dr Vera Joković Kostić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.


Vera Joković Kostić- epidemiolog

Vakcine za Braničevski i Podunavski okrug su stigle 29. septembra i distribuirane su domovima zdravlja na teritoriji oba okruga. Za oba okruga je opredeljeno 11.660 pojedinačnih doza vakcina protiv gripa, od toga 7.060 doza za Braničevski i 4.600 za Podunavski okrug. 

„Vakcinacija protiv gripa je počela i to je nabolja preventivna mera, ona ne štiti od infekcije, ali svakako smanjuje rizik od komplikacija. Vakcina je odobrena od agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Doza vakcije sadrži antigene viruse koji su prethodne godine cirkulisali u populaciji, tako da su ovogodišnjoj zastupljeni antigeni za tri soja virusa za svaku sezonu A H1N1, A H3N2 i virusa B”, navela je Joković Kostić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top