Dve decenije bez Živke... (FOTO)

Požarevac

Društvo

Dve decenije bez Živke... (FOTO)

Foto: Centar za kulturu Požarevac, E.B

How Good Of A Friend Are You Really?

Nedavno se navršilo 20 godina od smrti velike srpske glumice, Živke Matić, rođene Požarevljanke.

Javni servis je okviru emisije „Oko magazin“, 15. maja, na godišnjicu smrti podsetio na ovu vedetu srpskog glumišta. Autor emisije bila je Jelena Petrović. 


Sa snimanja Oko magazina RTS-a

Deo emisije realizovan je u saradnji sa požarevačkim Centrom za kulturu, a svakako dobre smernice dala je i monografija ove kulturne ustanove posvećena Živki Matić koju je priredio Dragi Ivić, u saradnji s Muzejom pozorišne umetnosti Srbije. 

U emisiji je korišćen materijal iz bogate arhive RTS-a, koje je realizovalo dopisništvo RTS-a u Požarevcu i novinar Novica Savić.

„Rođena je 1923. godine u veoma imućnoj porodici čoveka, koji je imao prvi automobil u gradu i izvršio elektrifikaciju Požarevca. Ubrzo se našla u Beogradu u sirotištu, a o tome kako je tamo dospela, sliku, donekle daju izveštaji Novice Savića, ali nekoliko kockica u toj priči je i dalje  nepoznato. Pouzdano se zna da je tast Baneta Ješića, bankarski činovnik, nosio novogodišnje poklone u sirotište gde je bila Živka, video je i odlučio da je usvoji“, kazao je Dragi Ivić.


Dragi Ivić, direktor centra za kulturu Požarevac

Za vreme Drugog svetskog rata bavila se kulturno-umetničkim radom u partizanskoj jedinici, nakon čega kreće pozorišnim putem. Karijeru je počela u malim pozorištima, što se vidi u monografiji „Naša Živka“, proslavila se u šabačkom, a onda je prešla u Beogradsko dramsko i veoma rano počela da koristi preimućstva tada veoma savremenih medija, radija i televizije. 

Mnogi je ne znaju po imenu, ali kada vide fotografiju ili snimke serija „Građani sela Luga“, „Ljubav na seopski način“, „Otpisani“ i uoče ženu sa maramom, odmah znaju o kome se radi, kaže Ivić.

Izuzetno bogata karijera je iza Živke Matić. Dobitnica je nagrade „Glumački par godine „ONA I ON” (statueta „ONA”), 1972. godine, u izboru čitalaca lista „TV Novosti“, koja se dodeljuje na Filmskom festivalu u Nišu, u paru sa Velimirom Batom Živojinovićem, za ulogu Rose u tv seriji „Građani sela Luga”.

Pred televizijskih serija i filmova, Živka je dosta radila i za Radio Beograd, emisije poput „Selo veselo“, „Autobus u pola šest“, „Veselo veče“ i planetarno popularnu kontakt radio emisiju „Večeras zajedno“.

Po Ivićevim rečima, ne može se opisati koliko je ona u vreme svog umetničkog rada bila popularna, to se ne da uporediti sa bilo čijom popularnošču danas.

„Htela ju je kamera, hteo je i mikrofon, što je izuzetna retkost. Svesno se odrekla imidža vamp –žene iako je bila izuzetno lepa, da bi ušla u svoj lik, naglasio je Ivić. 

Pored umetničkog, dosta vremena je posvećivala humanitarnom radu. Bila je veliki dobročinitelj, često je nastupala za boračke i invalidske organizacije. 

Po sećanju našeg sagovornika, Živka je nastupala u mešovitom programu sa drugim velikim umetnicima u starom Domu kulture u Politehničkoj školi. Zbog uslova u toj zgradi nije bilo moguće gostovanje velikih predstava u kojima je ona igrala.

Pred kraj, život se poigrao sa njom.  Kako se povukla iz glume, bila je gotovo zaboravljena. Selila se do Skoplja, Jagodine i na kraju završila u Požarevcu, u kući porodice Davidović-Jeftović, čuvene požarevačke doktorske porodice. 

Njihova kuća se nalazila na uglu Partizanske i težačke ulice, sada Vlajka Pavlovića, i često su znali da ugoste eminentne umetnike. Umrla je 1998. godine u velikoj bedi, a za njenu sahranu se pobrinuo grad Požarevac.

Deset godina nakon Živkine smrti, na inicijativu Aleksandra Lukića, pokrenut je festival u njenu čast, „Smotra dramskih amatera Podunavlja i Pomoravlja. Festival se „dobro primio“ u narodu i donekle ukrao slavu festivalima u čast Milivoja Živanovića. 


Plakat festivala u čast Živke Matić

Ivić je izrazio nadu da će grad pokrenuti inicijativu da se na njenom grobu podigne i bista, za sada je postavljena samo obična ploča.


Zasad samo ploča oveležava grob Živke Matić

Na inicijativu direktora Centra za kulturu Požarevac, predstavnici ove kulturne ustanove posetili su njen grob na požarevačkom starom groblju.


Poseta grobu Živke Matić 15. maja

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top