Dud jača srce i pročišćava ceo organizam

Požarevac

Zdravlje

Dud jača srce i pročišćava ceo organizam

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Morus sp. ili dud, danas skoro zaboravljena voćka, potiče iz Azije.

Poznato drvo za stare narode.Po prirodi divlja i samonikla vrsta,a danas je njena kultivacija gotovo usavršena,pa postoje i brojne sorte.Reč je o listopadnom,dugoživećem drvetu koje može da izraste i do 20 metara, karakteristične krošnje,koja je bogata i okrugla.Kora drveta je siva,odnosno,sivosmeđa i ispucala.Listovi su jajasti,odnosno,širokojajasti,po obodu nazubljen,zelene boje.Cveta u maju.

Plod je složen.Reč je o cvasti,koja je srasla u jedno plodište nalik minijaturnom grozdu.Prema boji ploda razlikujemo i dudove : crni,beli i crveni. Plod je slatkokiselog ukusa veličine do dva centimetara.Koristi se u svežem stanju,a moguće ga je i preraditi i kao prerađevinu i koristiti i to u vidu : soka, džema, pekmeza,slatka, rakije, vina...Od isceđenog soka iz ploda uparavanjem dobija se sirup,koji podseća na med.Lišće belog duda koristi se za ishranu svilenih buba,a crni dud je svoju primenu našao kod životinja i ljudi.

Dud se sadi pored puteva,po parkovima,okolo vinograda i simbol je za starinska dvorišta,pogotovo u Vojvodini. Postoji verovanje u narodu da nije dobro saditi dud u blizini kuće,jer se lošim znakom po ukućane smatra ako bi se žile duda podvukle pod kuću.Veruje se da je to znak izumiranja.

U lekovite svrhe koriste se list,pupoljci,plod i kora.Upotreba duda u medicini stara je nekoliko hiljada godina i tragovi vode do stare kineske medicine,koja dud smatra biljkom koja jača srce,pročišćava ceo organizam.

Dud se koristi u narodnoj medicini za podmlađivanje organizma,protiv starenja,za poboljšanje krvne slike,kao sredstvo koje smanjuje rizik od pojava degenerativnih bolesti,kao prirodni čistač jetre i sredstvo koje pročišćava bubrege i jača njihovu funkciju.

Plod i list se koriste i protiv tumora.Postoji kliničko ispitivanje,prema kome bi dud mogao da bude efikasno sredstvo kod tumora na grlu.Takođe,plod i list pospešuju znojenje,povećavaju izbacivanje tečnosti iz organizma,te imaju i dejstvo protiv edema.Svoje dejstvo iskazuju i protiv bolova,naročito glavobolja,zubobolje,reumatskih tegoba,kod bolnih menstruacija.Deluju kod prehlada,upala grla,bronhitisa,kod afti u ustima,upale bešike,poboljšavaju varenje,popravljaju opštu slabost organizma.Uspešnost je pokazana protiv  velikog broja bakterija,gljivica.Utiču na snižavanje vrednosti šećera u krvi i na snižavanje povišenog krvnog pritiska.Naši stari su koristili i kao protivotrov,a danas se to dejstvo može iskoristiti i kod osoba koje koriste duvan i alkohol.

Takođe,plod i list možemo koristiti i protiv depresije,kod problema sa poremećajem sna.Svež,nedozreo plod je efikasno sredstvo protiv zatvora,a zreo plod ima laksativno dejstvo.Listovi se preporučuju za ishranu životinja koje daju mleko jer imaju osobinu da povećaju  produkciju mleka. Zbog oporavka,revitalizacije i regeneracije,plod je topla preporuka za porodilje,starije,osobe koje su imale operaciju kao i one koje su na oporavku.

Još postoji upotreba lista kod problema sa kamenom ili peskom.Veruje se da rastvara kamen i dovodi do izbacivanja iz organizma. Od lisnih pupoljaka spravlja se čaj koji se koristi protiv gojaznosti i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

List se sakuplja u proleće.Suši se na tamnom mestu u tankom sloju uz neophodno prisustvo promaje.Plod se sakuplja od maja do avgusta. Plod sadrži u najvećem procentu vodu ( oko 83%).Prisutni su i ugljeni hidrati,proteini,masti,smole,tanini,gume...Sadrži i oko 10% invernog šećera,oko 2% slobodnih organskih kiselina i to jabučnu i limunsku,sluz.Bogat je kalijumom,manganom,magnezijumom,fosforom,gvožđem,cinkom,beta karotenom koji se u organizmu prevodi u vitamin A.Od drugih vitamina prisutni su i E,B,C,D.Kao jak antioksidans prisutne su i veće količine antocijana.

Što se tiče lekovitosti kore, kora je svoju primenu našla protiv crevnih parazita,naročito pantljičare,kod trovanja hranom,alkoholom,duvanom,kod rana,protiv proliva,za povećanje funkcije i čišćenje creva.Kora se,kao i plod,sakuplja od maja do avgusta.

Interesantno je da drvo duda ne napadaju ni paraziti ni bolesti.Nekada toliko rasprostranjena primena u narodnoj medicini,a danas tako zaboravljena.Čak je svoju primenu dud našao i u Japanu,pa se  beli dud nalazi kao sastojak krema i melema kod problema sa pegama,flekama i različitim nečistoćama kože,kao i za izbeljivanje.

U inat zaboravu za ovu priliku izdvajam par primera upotrebe:

Za osvežavanje organizma,posle operacije,posle ili u toku bolesti,za brže zaceljivanje,za bolju cirkulaciju,za sprečavanje infekcije i za bolji vid potrebno je u toku dana popiti jednu čašu svežeg soka od ploda ili pak napraviti napitak od sušenog ploda.Za dobijanje napitka potreno je samo osušeni plod preliti proključalom vodom,poklopiti i ostaviti da se prohladi.Napitak popiti,a plod se može i pojesti.

Za jačanje srčanog mišića,naročito kod osoba koje imaju anginu ili su preležale srčani napad, dovoljno je pojesti po jednu šaku svežeg ploda.Ako nismo u mogućnosti da koristimo svež,možemo koristiti i plod koji je zamrznut.

Za jačanje korena kose i da bi se što duže sačuvala prirodna boja potrebno je utrljati u kosu sok od svežeg ploda ili pak napraviti losion od sušenog.Za losion je potrebno da osušeni plod odstoji u razblaženom alkoholu dve nedelje,pa da se procedi i nanosi se barem jednom nedeljno utrljavanjem.

Kod rana može se iskoristiti isceliteljska moć kore duda.Koru je potrebno sprašiti i pomoću ulja napraviti melem,kojim se premazuje problematično mesto.

Protiv dijabetesa može se napraviti čaj.Potrebno je 50 grama lista preliti sa 500 mililitara proključale vode i ostaviti da odstoji  10 minuta.Potom procediti i u malim gutljajevima piti tokom dana.

Kod upale,povišene temperature,protiv zatvora, može se koristiti i sirup od duda.Potrebno je jedan kilogram ploda kuvati u pola litra vode i oko 20 mililitara jabukovog sirćeta.Potom se ostavi da odstoji 24 časa,pa nakon toga se  dodaje med ili smeđi šećer i kuva dok se ne postigne odgovarajuća gustina.Nakon toga se sirup  prenosi u tople,čiste flaše, i koristi prema potrebi rastvaranjem sirupa sa vodom.Naravno,ovaj sirup može biti izuzetan lek za dušu,pa nije potrebno imati problem da bi se koristio.

Takođe,zreo plod duda se može osušiti i sitno samleti i koristiti kao prirodna zamena za šećer.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top