Domu zdravlja neophodno više aparata (FOTO)

Požarevac

Zdravlje

Domu zdravlja neophodno više aparata (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Službi dijagnostike požarevačkog Doma zdravlja neophodan je veći broj aparata za kvalitetniju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja.

Na nedavnom zasedanju Skupštine, usvojen je plan rada Doma zdravlja za 2018. Sudeći prema tom programu, ovoj zdravstvenoj ustanovi potrebno je više aparata kako bi pacijentima obezbedila pravovremeno lečenje i zaštitu.


Služba Hitne medicinske pomoći

Službi RO dijagnostike u Kostolcu treba digitalni RO aparat sa flet panelom za skopiju i radiografiju. Tom opremom postiže se smanjenje zračenja pacijenata, kao i mogućnost povećanja broja pacijenata za rendgenoskopiju sa ciljanom grafijom sa kontrastom, jer se takođe smanjuje zračenje zaposlenih. Ovi aparati daju kvalitetan prikaz snimanih regija, mogućnost kompjuterske obrade slike, čuvanje snimaka radi poređenja...

Zbog povećanog broja pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, a radi pravovremene dijagnoze i terapije, neophodno je obezbediti po dva EKG aparata za službu opšte medicine i Hitnu pomoć i jedan za ogranak u Kostolcu.

Zdravstvenu zaštitu značajno bi unapredila i nabavka jednog Schiller kardiovit AT 170 aparta za Službu hitne medicinske pomoći. Taj uređaj zapravo predstavlja najnoviju generaciju sofisticiranih EKG aparata sa posebnim softverskim programom za dijagnostikovanje i procenu rizika (ranu sertifikaciju) kod pacijenata sa bolom u grudima i sumnjom na infarkt miokarda, a koji se ostalim EKG aparatima ne može verifikovati. Takođe, aparat pri registrovanju srčanih aritmija identifikuje pacijente koji su nakon preležanog infarkta miokarda podložni iznenadnoj srčanoj smrti.

Domu zdravlja Požarevac nedostaje i šest ultrazvučnih aparata. Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u ogranku Kostolac iskazala je potrebu za ultrazvukom sa linearnomsondom za pregled kukovova kod beba radi ranog otkrivanja i lečenja poremećaja razvoja.

Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece Doma zdravlja Požarevac neophodan je ultrazvučni aparat sa konveksnom sondom, opštoj medicini UZ aparat sa pripadajućim sondama za pregled abdomena, štitaste žlezede i dojki, a Službi za ultrazvučnu dijagnostiku, aparat sa linearnim sondama visoke frekvencije od 7 do 18 megaherca.

Kupovinom ovih aparata povećaće se broj neinvazvivnih dijagnostičkih procedura, kojima se štite pacijenti i zdravstveni radnici. Ujedno, skratiće se liste čekanja, brže će se utvrditi dijagnoza i smanjiće se broj upućenih pacijenata na specijalističke preglede u bolnici.

I vozni park bi trebalo dopuniti

U planu Doma zdravlja je nabavka četiri sanitetska vozila, reanimobila, tri za Hitnu i jedan za ogranak u Kostolcu.

Laboratorijska dijagnostika iskazala je potrebu za tri hematološka rolera za brzo dobijanje krvne slike, aparat za automatski rad urina, čime se u kratkom vremenskom periodu dobija precizniji nalaz. Ujedno, neophodno je i uvođenje  informacionog sistema u laboratoriju kako bi se ona povezala sa drugim službama radi bržeg prosleđivanja rezultata analiza.

  • Domu zdravlja neophodno više aparata (FOTO)
  • Domu zdravlja neophodno više aparata (FOTO)
  • Domu zdravlja neophodno više aparata (FOTO)
  • Domu zdravlja neophodno više aparata (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top