Dogodilo se u Požarevcu i okolini 7. aprila

Požarevac

Zabava

Dogodilo se u Požarevcu i okolini 7. aprila

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovaj datum kroz poslednja dva veka doneo je dosta važnih i zanimljivih događaja.

Knez Miloš je 1827. godine postavio Stefana Pazarca za nadziritelja svih njegovih imanja i dvora u Požarevcu (poljska dobra, vodenice, stoka, stanova, majura, njiva, livada).

Zbog ubistva Kumrije,1830. godine, koju su kamenovanjem seljaci ubili, knez Miloš je naredio da se selo Boževac raseli. Kumrija je ubila svoga muža zbog drugog čoveka. Zbog toga su je seljaci Boževca ubili i stavili na točak. Knez je kasnije ublažio kaznu, oprostivši meštanima koji su ga umilostivili da im selo ne raseljava.

U Požarevcu je 1921. godine nastalo, „Kolo devojaka“, a osnivač je bila Leposava M. Pavlović (1865-1932), veliki dobrotvor. Leposava je supruga poznatog i dugogodišnjeg okružnog inženjera Milosava Pavlovića, koji je projektovao prvi Dom ženske družine (društva) u ulici Aleksandra Nikolajevića (danas Lole Ribara). Zgrada i danas postoji. Tu se danas nalazi srednja Medicinska škola.

Blagovesti 1932. godine, kao svoju slavu su proslavili prvo požarevačko crkveno pevačko društvo ,,Braničevo“ (u sali Okružnog suda), Pododbor društva ,,Srpske majke“ (u Domu požarevačkog Ženskog društva), Udruženje Požarevljana u Beogradu (u hotelu ,,Union“).

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top