Dobročiniteljke u uzvišenoj misiji

Požarevac

Društvo

Dobročiniteljke u uzvišenoj misiji

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Za Kolo srpskih sestara Požarevac 2017. godina bila je veoma značajna.

Pod sloganom „Godine dobrote” obeleženo je 112 godina od osnivanja i četvrt veka od obnavljanja rada ovog dobrotvornog društva, piše Politika.

Kao deo Kola u Srbiji, osnovanog 1903. godine, požarevački odbor dve godine kasnije osnovala je Bosiljka Bosa Pavlović, po ženskoj lozi praunuka Karađorđa Petrovića. Bosiljka je sa suprugom Stojanom, požarevačkim trgovcem, izrodila tri sina i kćer Danicu, majku Milene Pavlović Barili. Danas se Fondacija „Milenin dom” i galerija koja nosi ime slavne slikarke nalazi u porodičnoj kući Pavlovića koju je Danica, u znak sećanja na svoju ranopreminulu kćer Milenu, 1962. godine darivala Požarevcu. Milenina baka Bosa je bila prva predsednica Kola srpskih sestara u Požarevcu i na tom mestu ostala je 25 godina, sve do smrti.

Članice požarevačkog Kola su tokom oslobodilačkih ratova 1912–1918. radile u privremenoj vojnoj bolnici, negovale su ranjene vojnike. Posle Prvog svetskog rata osnovale su Dom za zaštitu ratne siročadi, a mališani su odmila Bosu Pavlović zvali „naša nana Bosa”, kaže za „Politiku” Jasmina Živković, aktuelna predsednica Kola srpskih sestara u Požarevcu.

Opširnije o Kolu srpskih sestara u Požarevcu čitajte OVDE

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top