Dobri izgledi za rod kukuruza

Braničevo

Poljoprivreda

Dobri izgledi za rod kukuruza

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Usevi kukuruza nalaze se u dobroj kondiciji i mogu se očekivati stabilni prinosi ukoliko bude dovoljno padavina u fazama oplodnje i nalivanja zrna.

Kukuruz je ove godine u Braničevskom okrugu posejan manje nego prethodnih, prema Podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, na oko 55 hiljada hektara.

„U proteklom periodu imali smo dovoljnu sumu padavina. Usevi se na nekih desetak odsto površina nalaze u fazi metlice. Negativan uticaj ostavile su donedavne visoke temperature. Na parcelama gde je obavljena kvalitetna osnovna obrada, predsetvena priprema, a setva obavljena na adekvatnoj dubini, biljke su razvile dobar korenov sistem što će im umnogome pomoći da se brane od visokih temepratura, jer imaju mogućnost da crpe vlagu iz dubljih slojeva“, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Ima hibrida koji imaju genetsku predispoziciju da pri visokim temparatirama uvijaju list, čime smanjuju površinu za isparavanje vode i tako se brane od visokih temperatura.

Poslednjih dana, u Požarevcu je prema podacima PSSS, palo oko 80 litara kiše (po metru) što je dobrodošla suma padavima kod jarih kultura. Nepovoljno je to što je bila, naročito u sredu, izuzetno jakog intenziteata, te zemljište nije moglo da primi toliku količinu vlage.

Ako posle kišnog perioda ponovo krene visoka temperatura, sva voda koja nije akumulurana u dubljim slojevima i nalazi se na površini brzo će ispariti i biti izgubljena.

„Ukoliko bude dovoljno padavina u fazama oplodnje i nalivanja zrna možemo očekivati stabilne pronose na nivou Braničevskog okruga“, rekla je Vlajkovac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top