Dobar prinos kukuruza uprkos poplavama

Žagubica

Poljoprivreda

Dobar prinos kukuruza uprkos poplavama

Foto: zagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U današnje vreme uspešna proizvodnja u stočarstvu se teško može zamisliti, bar kada se radi o krupnoj stoci, bez spremanja silaže.

Sam proces siliranja se odvija ukišeljavanjem sveže zelene krme, putem prirodnih fermentacionih procesa, uz mogućnost veštačkog dodavanja određenih hemijskih sredstava za pospešivanje fermentacije.

Degradacija hranljivih materija je, pri spremanju silaže, manja u odnosu na seno dok su  troškovi spremanja silaže, u odnosu na seno niži, prema nekim istraživanjima čak za jednu trećinu.

Po rečima Tomislava Rajkovića, direktora Kancelarije za poljoprivredu u opštini Žagubica, kada su u pitanju jesenji radovi, trenutno je najaktuelnija priprema silaže, koja kada se pravilno pripremi, u ishrani stoke ima veliku važnost.

“U našem ataru očekuje se dobar prinos kukuruza, u proseku od sedam do osam tona po hektaru. Proizvođači koji trenutno pripremaju silažu trebalo bi da požure zbog ubrzanog zrenja kukuruza, jer kukuruz izlazi iz faze voštane zrelosti”, rekao je Tomislav Rajković.

Tomislav Rajković

Što se prinosa kukuruza tiče, s obzirom da je veći broj parcela u naselju Žagubica zahvaćen poplavom, ipak će se ubrati i više nego što se očekivalo, a oni koji ne spremaju silažu berbu kukuruza će otpočeti već prvih dana oktobra meseca.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top