Do zakinute plate i bez suda

Braničevo

Info

Do zakinute plate i bez suda

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Radnici više neće morati pravdu zbog neisplaćenih zarada da traže na sudu, već će to umesto njih raditi Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova – pišu Novosti.

Ovo je samo jedna od novina koju donose izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, a koji će prvi put važiti za sve zaposlene, pa i za one u javnom sektoru.

Nova rešenja su predmet javne rasprave do 20. juna među poslodavcima, nevladinim organizacijama, udruženjima poslodavaca i predstavnicima državnih organa, a očekuje se da na jesen propis uđe i u skupštinsku procedure – objavljuju Večernje novosti.

- Agencija će ubuduće imati šira ovlašćenja - kaže Mile Radivojević, direktor Agencije. - I dok je do sada naša nadležnost bila utvrđivanje obaveze za isplatu zarade do iznosa minimalca, sada će se odnositi na punu zaradu i platu. To znači da su zaposleni morali da pokreću sudski spor za isplatu razlike do pune plate.

Pored ove novine Nacrt predviđa i niz drugih rešenja kojima je cilj da zaposlene i poslodavce podstaknu da sporove rešavaju pred Republičkom agencijom, i to u postupku pregovora, a ne pred sudom, kao i da budu sigurniji u rešenje svog spora.

Detaljnije na: 
www.novosti.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top