Do sada neispričana tragična priča iz srpske istorije

Požarevac

Događaji

Do sada neispričana tragična priča iz srpske istorije

Foto: Novica Savić

How Good Of A Friend Are You Really?

Premijera dokomentarnog filma „Ropstvo ili sloboda“ autora Novice Savića u subotu, u Velikoj sali Centra za kulturu Požarevac.

Film govori o bugarskoj okupaciji Požarevca u Prvom svetskom ratu. Autor Novica Savić kaže da se o ovom segmentu srpske istorije u javnosti malo zna, čak se i istroičari nisu mnogo bavili tim periodom. 

Po nekom međusobnom dogovoru sila Osovine, Bugarskoj je pripao deo Srbije, čije su granice bile na Južnoj i Velikoj Moravi na jugu i zapadu, i Dunavu na severu, sa sedištem u Nišu koji je nazvan Vojno inspekcijski guverman „Morava“.

Prema toj podeli, Požarevac je pripao bugarskoj zoni i bio je pod okupacijom od janura 1916. do oktobra 1918. godine.

„Neverovatno je koliko su se Bugari trudili da bugarizuju stanovištvo. Smtarali su da je to teritorija Bugarske koja im po svim pravima pripada. Doveli su svoje učitelje, popove, administraciju, čak i čuvare polja“, navodi Savić.

Srpski jezik bio je zabranjen u školama. U zvaničnoj korespodenciji moralo je da se govori bugarskim jezikom, na večanjima su mladencima upisivana bugarska imena i prezimena. Išlo se dotle da se to radilo i na spomenicima umrlih... Po Savićevim rečima, Bugari su sistematski pokušali da unište kolektivmo sećanje Srba o svom poreklu, spaljujući arhivu i knjige na srpskom jeziku. 

„Požarevac nema arhivu za 19. vek jer su je Bugari gotovo potpuno uništili.To je bio jedan od problema sa kojim sam se suočio dok sam radio ovaj film, jer nemate arhivu, dokument, a nema ni živih svedoka. Međutim, jedan svedok se ipak našao, a to je Mihailo Dušmanić, ugledni požarevački apotekar i tadašnji predsednik opštine Požarevac, koji je tokom okupacije i neposredno posle toga vodio svoj dnevnik“, priča autor. 

Dnevnik je bio naslovljen „Ropstvo i sloboda“ te je i film i dobio to ime i u velikoj meri je baziran upravo na tom dnevniku. 

Dušmanićeve lične tragedije se daju nazreti kroz film, ali je verno zabeleženo i sve ono što se dešavalo u Požarevcu i okolnom kraju. 

Lik Mihaila Dušmanića tumači Dejan Milošević, glumac pozorišta „Castellum“ iz Kostolca. S druge strane, fim nije ograničen samo na požarevački kraj, već govori o celokupnom okupacionom sistemu na teritoriji Srbije, a osim u Požarevcu, sniman je i u Petrovcu i okolini, Nišu i Prokuplju.


Dejan Milošević kao Mihailo Dušmanić priča tragičnu priču

„Malo je poznato da su Bugari počinili strašne zločine. Arčibald Rajs je posle rata evidentirao više od 400 civilnih žrtava koje su stradale od bugarskih okupacionih vlasti u petrovačkom kraju. Najviše su stradala sela Kobilje, Ranovac i Kladurovo. To su zaista strašne priče, masovni zločini, ubijano je po sedamdesetoro ljudi na jednom mestu. Celo selo Kobolje je internirano u Bugarsku, pa su onda vraćeni od Negotina. Kada sam ušao u ovu priču znao sam tek 30 odsto, ostalo sam otkrivao radeći film“ – napominje Savić

Inače, film je sniman od juna do druge polovine septembra ove godine u prodikciji „Raven Vision”-a iz Požarevca, a sufinansiran je od strane lokalne samouprave.  


Sa snimanja u Prokuplju

Direktor fotografije je Zoran Gavrilović, snimatelj Mihailo Savić. Nakon premijere, film bi trebalo da bude prikazan i na RTS- u okviru serijara „Trag“.

Projekcija je, 14. oktobra zakazana za 20 sati.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top