Do boljih prinosa uz pomoć ogleda

Požarevac

Poljoprivreda

Do boljih prinosa uz pomoć ogleda

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan polja strnih žita, u sredu, 13. juna, na imanju KPZ „Požarevac“ u Zabeli.

U demoogledu su 33 sorte i hibrida strnih žita, od toga po jedan ovas, raž i tritikale, četiri sorte ječma, hibrid ječma, 23 sorte i dva hibrida pšenice.

Reč je o izboru iz osam selekcionerskih kuća Intituta za  ratarstvo i povrtartvo Novi Sad, Syungenta, Agromarket, Hibrid, Raiffeisen, Savacoop, LG, Agrosava.

Ogled je postavljen na ekonomiji  KPZ „Požarevac“ u Požarevcu na prceli „Zvezda“. Tip zemljišta je smonica. Predusev ogledu bio je kukuruz.

Osnovno đubrenje obavljeno je sa 300 kilograma N:P:K (15:15:15). Osnovna obrada je oranje  i izvršena je u oktobru 2017. godine. Predsetvena priprema bilo je rotofreziranje. Ogled je posejan 22. oktobra 2017. godine, posle setve obavljeno je drljanje i  valjanje.

Prihranjivanja je obavljeno u dva navrta prvo 220 kilograma po hektaru, a potom još 100 kilograma po hektaru KAN-a (Kalijum amonijum nitrat). Zaštita od korova bolesti i štetočina urađena je u tri etape.

Organizator obeležavanja Dana polja je Poljopivredna savetodavna i stručna služba Požarevac. Ogled je postavila diplomirani inženjer Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratrstvo u PSSS.

Za zaštitu bilja bio je zadužen Jovica Jurišić, takođe savetodavac i stručni saradnik za zaštitu bilja u PSSS.

Okupljanje je 10 sati u PSSS Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top