Đurinim stazama i u Malom Crniću

Malo Crniće

Kultura

Đurinim stazama i u Malom Crniću

Foto: bsmmc.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Na tradicionalnom književnom susretu članova Braničevsko-stiške književne zajednice „Stazama Đure Jakšića“ i pisci sa 54. Međunarodnih susreta pisaca.

Manifestaciju je organizovala  biblioteka „Srboljub Mitić”.

Gosti, Keti Bozukova iz Bugarske, Jelena Bujevič iz Ukrajine i Petar Žebeljan iz Beograda posetili su manastir Zaova, spomen obeležje na Vranjevcu, družili se sa  bibliotekarima iz Malog Crnića i prisustvovali prijemu kod predsednika opštine, Mališe Antonijevića i predsednice Skupštine opštine, Goranke Stević.


Prijem kod predsednika opštine i Skupštine opštine

„Sam naziv manifestacije ima mnogo simbolike, i obavezuje nas jer je Đura Jakšić ostavio dubok trag u srpskoj umetnosti. Same Đurine staze su bile raznolike. Iako se školovao u inostranstvu, Temišvaru, Beču, Minhenu, bio je istinski rodoljub koji se vratio svojoj zemlji i nastavio u njoj da stvara i primenjuje stečena znanja. Ovo je manifestacija međunarodnog karaktera, što dokazuje da umetnost i književnost ne poznaju granice i jezičke barijere, već uvek pronalaze put do ljubitelja pisane reči i svojih poštovalaca. 

Sa druge strane, na ovaj način upoznajemo druge kulture, književne stvaraoce i njihova dela, ali i ostajemo verni našim književnicima, poštujući njihova dela, koja čuvamo od zaborava. Poštujemo i cenimo tuđe, ali ne zaboravljamo ono što je naše, baš kao što je to činio i Đura Jakšić. Od brojnih Đurinih staza jedna je i u našem kraju”, rekao je Mališa Antonijević, otvarjući manifestaciju i pozvao goste da isprate Festival dramskih amatera sela Srbije, od 14. do 21. oktobra. 

„Spomenuli smo danas i Jovana Krstitelja, cara, obilazeći manastir Zaovu, naše ratnike nastradale u borbi na Vranjevcu i porodicu Bajloni koja je svila gnezdo u Malom Crniću, izgradila mlin koji je hranio pola Evrope, ali smo isto tako uživali u svakom trenutku i radovali se budućnosti u kojoj će naša deca ići putevima koje su stvorili i kojima mi idemo. Ja verujem u ljude u dobru saradnju. Verujem u istoriju i verujem u budućnost,“ rekla je Danijela B. Radulović.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top