Đurđevdanski venac, krug koji štiti

Braničevo

Zabava

Đurđevdanski venac, krug koji štiti

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetog Georgija praznuju i katolici i pravoslavci, ali je u srpskom narodu ovaj praznik posebno živopisan zbog brojnih narodnih običaja.

Kao i većina drugih, i običaji za Đurđevdan korene imaju u paganskim ritualima koji su naročito s proleća, s obzirom na to da većina ima za cilj da obezbedi rodnu godinu, bili zastupljeni u narodu.

Kako se pretpostavlja, Sveti Đorđe je zauzeo mesto starog božanstva, Jarila koji je bio zaštitnik svake vrste plodnosti. Pošto se taj praznik smatra prelaskom zime u leto, sve magijske radnje počivale su na obredima za zdravlje ukućana, sklapanje brakove, plodnost stoke, rodne useve...

Običaji koji su ostali i danas su pletenje venaca od bilja, umivanje biljkama i kupanje na reci.
Vrata i prozori kuća i kapija se kite vencima noć uoči ili na sam Đurđevdan, kako bi bila dobra godina i ti venci se prema verovanju ne diraju do sledećeg proleća. 

Nekada se, pre zore odlazilo u prirodu na „đurđevdanski uranak“, gde se uz posluženje veselilo I igralo, a mladi se opasuju vrbovim prućem „da budu napredni kao vrba“, kite zdravcem „da budu zdravi kao zdravac“, koprivom „da opeče bolesti“, i selenom „da duša miriše kao selen“. Takođe, pale se i velike vatre kako bi uplašile nečiste sile.

Posebno zanimljiv je običaj zemljoradnika da se oko sela obradi brazda koja čini magijski krug kako zle sile ne bi mogle da prodru.

Đurđevske pesme, od kojih je neke zapisao Vuk Karadžić, vrsta su obrednih narodnih lirskih pesama, a pevane su tokom đurđevske nedelje, posebno na Biljani petak. Kroz vence su devojke ”pregledavale” momke, a to je odraz bajaličko-ljubavnog kulta u ovim pesmama. Evo nekoliko stihova:

”Kamen moste, drž' se, ne nišaj se,
Sam' da prođem i konja provedem.
Da razbijem leda devet peda,
Da izvadim vodu ispod leda,
Da zapojim lenjive devojke
Da zapojim mladu momčadiju,
Koj' ne može kamen da bacaju,
Koj' ne može tanac da vodiju,
Koj' ne može pesmu da zapoju.”

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top