Deficit vlage u zemljištu smanjio površine pod pšenicom

Braničevo

Poljoprivreda

Deficit vlage u zemljištu smanjio površine pod pšenicom

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Suša nije dozvolila da poljoprivrednici zaseju planirane površine ozimim strnim žitima. Padavine u poslednjih desetak dana doprinele nicanju posejanih površina.

Prema podacima „Poljoprivredne savetodavne i stručne službe“ Požarevac planirano je da se ove jeseni ozimim strnim žitima zaseje oko 40 hiljada hektara, od čega pšenicom oko 30 hiljada hektara.

„Zbog loših agrometeoroloških useva, odnosno, velikog deficita vlage u zemljištu, poljoprivredni proizvođači nisu mogli da obave osnovnu obradu. Ipak, u optimalnom roku je posejano 20 do 30 odsto planiranih površina, gde je obavljena redukovana osnovna obrada zemljišta, mahom tanjiranje. Osnovna obrada mogla se obaviti samo na lakšim zemljištima. Prema našim podacima posejano je 26 do 27 hiljada hektara“, rekla je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik u PSSS Požarevac.

 

Jogovanka Vlajkovac

Padavine ovih dana svakako su dobrodošle, nadoknađen je deficit vlage. Posebno je važna vlaga na parcelama gde je pšenica počela da niče.

Još drastičnija situacija je kod uljane repice. Dobar deo planiranih površina nije posejan zbog deficita vlage u septembru, oktobru i prvoj polovini novembra. Na delu posejanih površina doći će i do preoravanja useva.

„Ove padavine pogodovaće i obavljanju osnovne obrade zemljišta, jer je nedostajalo minimum 50 litara kiše po metru kvadratnom kako bi se zemljište dovelo u optimalno stanje za kvalitetnu osnovnu obradu. Savet proizvođačima je da obavezno pre osnovne obrade unesu preporučenu ili planiranu količinu NPK mineralnog đubriva i obavezno zaoru. Neposejane površine planirane za ozime kulture verovatno će na proleće biti zasejane suncokretom“, pretpostavlja Vlajkovac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top