Danas slavimo Svetog Pantalejmona

Braničevo

Društvo

Danas slavimo Svetog Pantalejmona

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog Pantelejmona – velikomučenika i iscelitelja.

Kao mlad izučavao je lekarske nauke. Jednom ga je pozvao sveštenik i krstio ga, nakon čega je Pantelejmon uspeo da izleči slepog čoveka.

Lekari su ga tada, verovatno iz zavisti, optužili kao hrišćanina i morao je na sud pred cara Maksimilijana. Pred njim je izlečio jednog čoveka od dugotrajne bolesti.

Čudotvorne mošti

Pantelejmonovo čudo i isceliteljska moć privukli su mnoge ljude hrišćanstvu. Kada ga je car stavio na muke, više puta mu se javio Bog i spasao ga. Nisu mogli da ga ubiju, jer se mač lomio, dok on sam nije rekao da ga poseku. Posečen je jula 304. godine pod jednim drvetom masline, koja je postala puna ploda.

Za Pantelejmonove mošti koje se čuvaju na Svetoj gori se veruje da su čudotvorne, kao i njegova ikona. Lečio je slepe, mučene i siromašne.

Jedan od najlepših manastira posvećenih Svetom Pantelejmonu, koji je izuzetno poštovan među Srbima, nalazi se na Svetoj gori, a jedan od njegovih ktitora bio je i car Lazar.

Zaštitnik medicine

Pantelejmon znači svemilostivi, a o njegovim čudotvornim moćima postoje mnogobrojni zapisi. Delovi njegovih moštiju nalaze se i u tri crkve u Beogradu – Ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, na Kalemegdanu u crkvi Svete Petke i u hramu Svetog arhangela Gavrila.

Smatra se zaštitnikom medicine i farmacije, a njegovo ime se priziva pri osvećenju vode i jeloosvećenju.

Na današnji dan, prema verovanjima, valja se krenuti na put, zato što je i svetac bio veliki putnik. Prema predanju, Sveti Pantelejmon upravlja vetrovima i zato često putuje. Takođe, smatra se i da bi na današnji dan valjalo započeti poslove.

Spada u ognjene svece, kao i Sveti Ilija i Ognjena Marija. Zato, na današnji dan nije dobro raditi u poljima, oko klasja…

“Gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpiruje Sveti Pantelija“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top