Danas se obeležava Svеtsкi dan borbe protiv HIV/AIDS

Braničevo

Društvo

Danas se obeležava Svеtsкi dan borbe protiv HIV/AIDS

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Cilj obeležavanja je pоdizаnjа svesti u vеzi sа HIV pаndеmiјоm.

Svеtsкi dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra, a ove godine pod sloganom  „Sаznаj svoj stаtus“.Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji trenutno živi 2.562 osobe inficirane HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 500 do 1.000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

HIV infekcija se često ne manifestuje odmah, već se nekoliko godina kasnije javljaju simptomi kod zaražene osobe. Upravo iz tog razloga stručnjaci savetuju svim osobama koje su sklone rizičnom ponašanju da se testiraju.

Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno, poverljivo i besplatno, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja. U okviru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac,  više od 15 godina funkcioniše Savetovalište za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV/AIDS.

U Savetovalištu rade edukovane osobe - savetnici, koji pažljivo slušaju svog klijenta i iskreno žele da svom klijentu približe sve što ih interesuje vezano za HIV infekciju (način prenošenja, prevenciji HIV i testiranju na HIV), da bi klijenti samoinicijativno posle savetovanja radili na smanjenju svog rizičnog ponašanja i smanjenju rizika za HIV infekcijom.

Savetovanje se prilagođava potrebama klijanata tako da može biti indivudualno, savetovanje parova i grupno savetovanje, kao i savetovanje uz prisustvo članova porodice ili prijatelja.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top