Danas je Vrbica, praznik dece

Braničevo

Zabava

Danas je Vrbica, praznik dece

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetkovanjem Lazareve subote i Vrbice počinju vaskršnji praznici.

Nedelju dana pre Vaskrsa, počinje čitav niz praznika koji mu prethode, a kojima se vernici sećaju na sve najvažnije događaje od ulaska Hrista u Jerusalim kome su se posebno obradovala deca.

Uoči praznika Cveti, kod nas se u crkvama osvećuju grančice vrbe i dele narodu koji ih potom stavlja kraj slavske ikone i kandila. Reč je zapravo o jerusalimskom običaju nošenja grančica koji se raširio po čitavom svetu, a počiva na tradiciji Jerusalimske pravoslavne crkve. 

U Vitaniji, patrijarh deli grančice i sveće okupljenim vernicima koji potom idu na mesta koja su svedoci Vaznesenja Hirstovog. Prolazi se kroz Getsimaniju i ide do Golgote gde se grančice ostavljaju.  

I u srpskim pravoslavnim crkvama je bilo uobičajeno da na Vrbicu oko hrama ide litija u kojoj ima mnogo dece sa grančicama vrbe u rukama, što je zapravo sećanje na dan kada su se deca pokazala kao najbolji vernici Hristovi, a kako je on njihov pastir, najmlađi oko vrata tada nose zvončiće.

Vrbica je, za svu decu bila naročito važan dan jer se pre svega smatra njihovim praznikom, pa su pred odlazak u crkvu mališani darovani različitim poklonima i po pravilu oblačeni u novu garderobu, a taj običaj da ih na ovaj treba nečim „prenoviti“ ostao je i danas.  

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top