Danas je Petrovdan

Braničevo

Život

Danas je Petrovdan

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete Apostole Petra i Pavla, praznik u narodu poznatiji kao Petrovdan.

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Sveti apostol Petar pominje se kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika.

Predanje kaže da je sveti apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi od učenika koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju. Sveti apostol Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najpre farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana.

Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od najvećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana.

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Za Petrovdan su vezana i brojna narodna verovanja.

Kažu da se danas ne valja ići u polje i da ne treba započinjati teške poljoprivredne radove. Postoji i verovanje da na ovaj dan sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu. Zbog toga postoji niz običaja među kojima je i ono da u novoj godini pre Petrovdana ne treba jesti jabuke.  

U Vojvodini je običaj da se na Petrovdan gađa jabukama, ili da se udara jabuka jedna o drugu, kako bi se prizvala kiša i grad.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top