Dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije

Braničevo

Zabava

Dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije

Foto: youtoube

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovaj dan je posvećen ženama, a nastao je kao podsetnik borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. 

Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale.

Inspirisana američkim delanjem, Nemica Luiz Cic predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena. Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u delo, inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). 

Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. 

Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga, uz demonstracije obeležile i mnoge feministkinje širom Evrope. 

Praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ga treba prihvatiti kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ). 

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavanje praznika.

U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.  

Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svedoči i priložena razglednica koja se prodavala u SSSR, a na kojoj piše: 

“Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu”. 

Ipak, motivi su kasnije izmenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. 

Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena više nije isključivo praznik za komuniste.

Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972). 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top