Dah postmodernih načela oblikovan grafitnom olovkom (FOTO)

Požarevac

Kultura

Dah postmodernih načela oblikovan grafitnom olovkom (FOTO)

Foto: Narodni muzej

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba crteža Sandre Jakovljević „Estetika forme u posmoderni - simbioza forme“ otvorena je u Maloj galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu.

Sandra Jakovljević, po rečima Marine Radosavljević, istoričara umetnosti, kustosa Narodnog muzeja u Požarevcu, ovom izložbom formu putem crteža sagledava u savremenom kontekstu.

Marina Radosavljević sa Sandrom Jakovljević

„Sandra Jakovljević preispituje mesto crteža u postmoderni, eri pluralizma koja uključuje sinhrono postojanje različitih društvenih, političkih i religioznih sistema. U postmodernističkoj umetnosti sve postaje dozvoljeno i moguće -  spaja se tradiciionalno i moderno, internacionalno i regionalno, estetsko i funkcionalno.Dah postmodernih načela oblikovan grafitnom olovkom kod Jakovljevićeve donosi mnoštvo oblika i tekstura sjedinjenih na belom papiru. Prepliću se amorfne i emancipovane forme, telo žene, antička i moderna skulptura, kamen i tkanina“,  rekla je Radosavljević otvarajući izložbu.

Orginalna stvarnost umetničkog dela nije materijalna, već se nalazi u njegovom unutrašnjem životu, liniji, pokretu, formi, emociji i harmoniji svih elemenata. Velikim darom istovremenog razumevanja introcepcije i ekstrocepcije pri kompleksnom oblikovanju forme svojih dela, umetnica Sandra Jakovljević predstavlja ženu kao izvor geneze ljudskog postojanja.

Mala galerija stvarno bila mala

Refleksijom harmonije simbola i oblika, različitih po svojoj funkciji, formi i svrsi, u duhovnom i apstraktnom smislu, ona izgrađuje celinu između prošlosti i sadašnjosti, zdrave i oštećene prirode, jajeta i kamena, forme i materije, intelekta i čula, duhovnog i svetovnog. Odsustvom igre boja, različitim potezima, debljinom i dubinom linija, senčenjem i ukazivanjem na nepromenjenost forme umetnica obnavlja auru žene i otkriva njenu iskonski božansku lepotu.

„Izražavanjem stvaralačkog impulsa Sandra Jakovljević pruža mogućnost posmatraču da njeno delo uobliči na sebi svojstven način. Time potvrđuje priču da umetničko delo, umetnik i posmatrač imaju svoj cilj i svrhu i da bez zajedničkog delovanja ne bi samostalno bivstvovali. Samo svestan kontakt u sebi uključuje integraciju posmatrača sa umetničkim delom. Jedinstvo ovog odnosa čini jedninstvo njihovog duha,“ napisala je u kritici za katalog Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, master istoričar umetnosti.

Otvaranje izložbe je propraćeno muzičkim numerama učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca.

Izložba je otvorena do 18. septembra. Ulaz je slobodan.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top