Četrnaesti put u čast prvog srpskog olimpijca (FOTO)

Petrovac

Sport

Četrnaesti put u čast prvog srpskog olimpijca (FOTO)

Foto: petrovacnamlavi.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Memorijalna trka „Dragutin Tomašević“ biće održana u petak, 25. maja.

Trka se održava u znak sećanja na prvog učesnika Olimpijskih igara iz Srbije, u njegovoj rodnoj Bistrici i Petrovcu na Mlavi.

„Memorijalna trka Dragutin Tomašević“ biće na deonici dužine 10.073 metara, a priređuje se pod pokroviteljstvom Opštine Petrovac na Mlavi i Olimpijskog komiteta Srbije. Organizatori su Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi, lokalna samouprava i MZ Bistirca.


Ovde startuje Trka

Trkači koji osvoje prva tri mesta u seniorskoj trci u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju medalje, diplome i novčane nagrade.

U kategoriji seniora i seniorki prvo mesto donosi 40 hiljada dinara, drugo 30 hiljada, treće 20. hiljada dinara, a četvrto, peto i šesto po pet hiljada dinara. Pobednik trke u obe kategorije dobija i pobednički pehar. Svi učesnici trke dobijaju medalju i diplomu sa upisanim ličnim vremenom trke.


Olivera Jevtić jedna od pobednica trke

O trci OVDE

Tradicionalno, promoter trke je dr Dane Korica, proslavljeni srpski atletičar. Skup svih takmičara koji učestvuju na trci je zakazan u 13 časova ispred sportskog centra „Dragutin Tomašević“ u Petrovcu na Mlavi.


Sa prošlogodišnje trke

Dodeljivanje startnih brojeva odvijaće se, od 13 do 16 časova, ispred sportskog centra na prijavnom pultu. U 16 i 30  kreće organizovan prevoz od sportskog centra do starta trke koje se nalazi u selu Bistrica. Trka počinje u 18 sati.

Čovek brži od voza

Dragutin Tomašević (Bistrica kod Petrovca na Mlavi, 20. april 1890 — Rašanac kod Petrovca na Mlavi, oktobar 1915) je bio desetostruki pobednik maratonske trke Obrenovac – Beograd i prvi učesnik Kraljevine Srbije na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu, Švedska.

Zanimljivost u vezi sa njim je da se 1909. godine trkao sa vozom i pobedio. Naime, u to vreme išao je voz, „Ćira“, na relaciji Požarevac – Petrovac. Dragutin je pošao sa železničke stanice u Požarevcu zajedno sa vozom. Pretrčao je negde oko 40 kilometara i stigao u Petrovac pre voza i sačekao ga je na železničkoj stanici.

Dragutin Tomašević je, nakon Olimpijade u Stokholmu, započeo pripreme za sledeće igre 1916. godine u Berlinu, ali uskoro biva mobilisan i smrtno ranjen u borbama na brdu Bubanj kod Kule. Preminuo je u selu Rašanac, a sahranjen je u rodnom selu Bistrici, u porodičnoj grobnici, zajedno sa svojim sportskim trofejima. Na njegovom grobu piše da su ga „sahranili njegova majka i njegova hrabrost“.


Dragutin Tomašević

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top