Bulutić: Želja mi je da oživimo industrijsku zonu

Kučevo

Društvo

Bulutić: Želja mi je da oživimo industrijsku zonu

Foto: BMK

How Good Of A Friend Are You Really?

Novogodišnji intervju sa Slavicom Bulutić, predsednicom opštine Kučevo.

Na izmaku 2018.godine prisećamo se svega što je urađeno i pravimo planove za narednu godinu.Na tu temu razgovarali smo sa novom predsednicom opštine Kučevo, Slavicom Bulutić, koja je na tu funkciju stupila 17.decembra.

Kao nekadašnja zamenica predsednika opštine Kučevo aktivno ste učestvovali u radu lokalne samouprave. Inicijator ste nekoliko projekata, koji su najznačajniji u protekloj godini?

Prvi projekat bio je vezan za zapošljavanje i zaštitu životne sredine, a realizovan je u sasradnji sa Stalnom konferencijom gradova i finansiran od strane Nemačke razvojne agencije - GIZ. Zaposlena su 24 radnika i subvencionisana tri pravna lica sa po 5.000 evra. Kroz projekat je kupljena oprema za primarnu selekciju otpada. Vrednost projekta je 195 hiljada evra. Dobijena su sredstva od EUPRO-a za zamenu potisnog voda u Kučevu u vrednosti od 150 hiljada evra. Takođe, dobijena su sredstva iz EUPRO-a za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kroz projekat koji je finansiran od strane Ministarstva finansija za adaptaciju zgrade bivšeg komiteta i pretvaranje u biznis inkubator i mapiranje poljoprivrednih parcela radi stvaranja baze podataka, kako bi se odredilo koje kulture uspevaju na kojim parcelama. Vrednost tog projekta je 223 hiljade evra.

Od Ministarstva za regionalni razvoj dobili smo sredstva za mini liniju za preradu voća i povrća u vrednosti od 7,5 miliona dinara. Od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobijena su sredstva za ozelenjavanje grada, u vrednosti od 4,5 miliona dinara. U prekograničnoj saradnji sa Rumunima odobren nam je projekat za  bušotinu, kako bi se istražio kvalitet i količine termalne vode, a vrednost ovog projekta je 415 hiljada evra. Ukoliko tople vode ima u dovoljnim količinama i odgovarajuće je temperature,  biće iskorišćena za priključak na toplifikacionu mrežu i banjski turizam. Planiramo otvaranje toplane na biomasu koja će toplotnom energijom snabdevati javne objekte.  Imamo projekat sa Rumunima za nabavku vozila za gašenje šumskih požara.

Takođe, tu je i više sitnijih projekata, kao što je izmena plana detaljne regulacije industrijske zone u cilju privlačenja stranih investitora, u vrednosti od oko 20.000 evra. Radimo na realizaciji Plana generalne regulacije za romsko naselje Brodica.

Započeti projekti, kažete, nastaviće se u 2019.godini, a koji su novi projekti u planu? 

Rekonstrukcija Doma zdravlja je pitanje od velike važnosti za građanstvo, konkurisali smo za sredstva i odobreno nam je 111 miliona dinara. Radovi će započeti početkom 2019.godine. Želja mi je da uspemo da oživimo industrijsku zonu kako bismo dobili nova radna mesta. U Kučevu nameravamo da brzo i na najbolji način iskoristimo energiju ljudi, sunca, vode, vetra, za produkcije hrane i energije. U planu je razvoj agroindustrije, gde ćemo razvijati poljoprivredu i naša sela.

U narednoj godini otvorićemo mini fabriku za preradu voća i porvća u Neresnici. Potrudićemo se da uradimo i projekte za sistem navodnjavanja, tražićemo povoljne zajmove za sela, poljoprivredu, eliminisaćemo neproduktivne rashode. Zalagaću se da se ukinu odluke o isplatama iz opštinskog budžeta, gde se masovno zloupotrebljavaju ujedi pasa i u planu je otvaranje azila za pse.  

Iz kučevačkog kraja decenijama stanovništvo odlazi na privremeni rad u inostranstvo i mali broj njih se vraća u Srbiju.Koliko pažnje opština posvećuje mladima i njihovim potrebama?

Planiramo da oživimo Kancelariju za mlade, formiraćemo posebne projektne timove za infrastrukturne projekte. Svesni problema „bele kuge“ preduzećemo određene korake iz oblasti socijalne zaštite, potrudićemo se da tokom 2019.godine donesemo set odluka koje će pomoći mladima da se odluče na najvažniji korak u životu. Naši strateški okviri za budućnost jesu uključivanje mladih u sve društvene tokove, kako bismo poboljšali kvalitet njihovog života i omogućili im radna mesta, čime bismo sprečili odlazak iz naše sredine.

U 2019.godini planiramo da otvorimo kancelariju za dijasporu, u kojoj će naši sugrađani iz dijaspore imati širom otvorena vrata opštine. Želela bih da ih pozovem da nam se pridruže i da svojim sugestijama doprinesu razvoju inovativnim tehnologijama i svemu onome za šta smatraju da će poboljšati život njihovog rodnog kraja.

Ove godine u Domu kulture u Rabrovu postoji stalna izložbena postavka "Velikani srpskog pozorišta". Pored održavanja tradicionalnih manifestacija planiraju li se neki novi kulturni sadržaji i značajnija ulaganja u kulturu?

U planu je otvaranje zavičajnog muzeja, kako bismo sačuvali naš kulturni identitet, potom rekonstrukcija vile kralja Aleksandra u Neresnici koju smo spasili od urušavanja, a želeli bismo da u njoj otvorimo muzej rudarstva, sa replikom bagera kralja Aleksandra. Radićemo na podizanju kvaliteta čuvene manifestacije “Homoljski motive”, uz želju da je modernizujemo. Prijavićemo se za Ginisovu knjigu, jer smo jedinstveni u svetu po fenomenu Rusalja. U planu je otvaranje opštinske galerije u zgradi opštine, pod imenom Dragan Kecman.

Opština Kučevo ima značajan turistički potencijal, malo je poznato da u  neposrednom orkuženju postoji 26 predivnih prećina, od kojih su dve uređene za posete.Da li će se u oblasti turizma napraviti neki pomaci kako bi se privukao veći broj turista?

Uredićemo još dve pećine, Dubočku i Ševičku. Postoji pešačka staza za ljubitelje čistog vazduha i hodanja. U planu je izgradnja etno-sela, seoska domaćinstva pretvorićemo u prijatne apartmane, otvorićemo fabriku za izradu narodne nošnje i suvenira i iskoristiti sve prirodne potencijale.

Ulagaće se i u putnu infrastrukturu, izvršićemo rekonstrukcija puta Kučevo-Majdanpek, završiti put Kučevo-Ravnište i izmestiti teretni saobraćaj na deonici Kučevo-Ravnište. Radimo na skraćivanju i poboljšanju putnog pravca ka opštinama Petrovac i Žagubica.

Novogodišnja čestitka Slavice Bulutić

“Poštovani sugrađani, u novoj 2019.godini želim vam puno zdravlja, prosperiteta, ličnog i porodičnog uspeha i ispunjenje svih vaših želja. Srećna vam Nova godina”!

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top