Braničevo: Žetva pšenice pri kraju

Braničevo

Poljoprivreda

Braničevo: Žetva pšenice pri kraju

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Žetva pšenice u Braničevskom okrugu ulazi u završnu fazu. Prosečan prinos je 4,2 hiljade kilograma suvog zrna po hektaru.

Na poljima Braničevskog okruga padaju i poslednji otkosi pšenice. Prinosi su različiti i prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, kreću se od četiri do sedam hiljada kilograma po hektaru suvog zrna.

Komercijalni kvalitet pšenice određen na otkupnim mestima na osnovu hektolitarske mase (masa jednog hektolitra pšenice izražena u kilogramima) je dosta dobar. Hektolitar velikog broja uzoraka bio je znatno viši od standarda (76 kilograma) i išao je i do 80 kilograma. 

Procenat vlage u zrnu, s  obzirom na to da smo imali visoke dnevne temperature, kreatao se u granicama standarda od 13 odsto, a bio je i niži.

„Treba napomenuti da se uvodi i određivanje tehnološkog kvaliteta pšenice, kao parametar na otkupnim mestima na osnovu sadržaja proteina u zrnu i sedimentacione vrednosti. Postoji mogućnost da pšenica bude otkupljivana po klasama. Određene su tri klase. Prvu i drugu čine hlebne sorte pšenice i poboljšivači, a treću, sorte koje imaju ispod 11 odsto proteina u zrnu“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac, savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.


Jorgovanka Vlajkovac savetodavac i stručni saradnik u PSSS Požarevac

Hlebne sorte i poboljšivači najviše se koriste u pekarskoj industriji jer imaju kvalitetno izbrašnjavanje, a od treće klase dobija se veći procenat mekinja, koje se koriste u stočnoj ishrani.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top