Braničevo u istoriji Srbije

Požarevac

Događaji

Braničevo u istoriji Srbije

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Obeležena desetogodišnjica zajedničkog Međunarodnog naučnog skupa „Braničevo u istoriji Srbije“.

Međunarodni naučni skup „Braničevo u istoriji Srbije“ posvećen obeležavanju dva veka srpsko-ruskih političkih odnosa i vojne saradnje održan je 30. novembra 2007. godine. Skup su organizovali Istorijski arhiv Požarevac i Institut za noviju istorije Srbije, uz podršku Ministarstva nauke Republike Srbije i grada Požarevca,


Sa obeležavanja desetogodiđnjice Međunarodnog skupa Braničevo u istoriji Srbije

Zajednički  projekat okupio je 43 naučnika iz Srbije i iz Ruske Federacije, Mađarske, Grčke, Bugarske, 43 naučna rada potvrdila su zajedničko stremljenje obe ustanove, Istorijskog arhiva Požarevac i Instituta za noviju istoriju Srbije, da je sazreo novi korpus ideja i istraživanja nacionalne istorije i svedočanstava o nedovoljno istraženim pitanjima ili novim momentima i doprinosima postojećim temama.


Izdanja Instituta za noviju istoriji Srbije

U prethodnom višegodišnjem periodu Arhiv je inicirao, pokrenuo, realizovao, desetine istraživačkih projekta, čiji su krajnji rezultati 80 publikovanih arhivskih izdanja, kroz sedam arhivskih edicija, po 30 arhivskih izložbi i virtuelnih izložbi, tri međunarodna naučna skupa i međunarodni časopis „Zapisi“, koji je okupio više od 130 saradnika iz zemlje i 10 evropskih država. Sve to u cilju ostvarivanja težnje da se prošlost Požarevca, Srbije i regiona izuči, naučno obradi i kritički valorizuje kako bi opšte i pojedinačno znanje iz istorije bilo podignuto na viši nivo, u skladu sa zahtevima savremene istorijske nauke, rekla je dr Jasmina Nikolić direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, inicijator celog projekta Međunarodnog naučnog skupa, glavni i odgovorni urednik zbornika naučnih radova sa tog skupa.

Direktorka požarevačkog Arhiva i direktor  Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Mile Bjelajac, razmenili su publikacije koje, na jedinstven način svedoče o bogatom opusu nastalom međusobnom saradnjom ustanova.

Institut je obogatio biblioteku Istorijskog arhiva Požarevac sa oko stotinu naslova, koji su publikovani u periodu od 2008. do danas. Deo publikacija je izložen u svečanoj sali.


Razmena izdanja dve naučne ustanove

Dr Bjelajac, autor je niza naučnih radova iz vojne istorije, problematike Prvog i Drugog svetskog rata, u kojima se bavio otkrivanjem njihovih latentnih veza i uzroka, kao i današnjim stanjem istorijske nauke. Ovom prilikom je govorio o mestu Instituta i njegovoj tradiciji, profilu saradnika, ostvarenim i planiranim aktivnostima.

Na svečanosti obeležavanja godišnjice, obratili su se i dr Slobodan Selinić, viši naučni saradnik i urednik časopisa „Tokovi istorije“, dr Vladimir Cvetković, naučni saradnik, glavni urednik redakcije za publikovanje istorijskih izvora, dr Momčilo Isić, naučni savetnik, autor mnogih kapitanih projekata Inis-a, dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik, dr Aleksandar Stojanović, naučni saradnik i dr Milan Piljak.

Istorijski arhiv Požarevac 13. i 14. juna biće organizator i domaćin velikom broju domaćih i stranih naučnih poslenika – očekuje se oko 150 zvanica koji će tokom dva dana diskusija i promocija dosadašnjih brojeva Godišnjaka i njegovih tema, dati još jedan doprinos domaćoj nauci.

Ove godine obeležavaju se još dva jubileja, šest decenija postojanja i rada Instituta za noviju istoriju Srbije i 70 godina Istorijskog arhiva Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top