Bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti u Braničevu

Požarevac

Zdravlje

Bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti u Braničevu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Još jedna akcija za zdravlje u sklopu obeležavanja Svetskog dana srca.

Bolesti sistema krvotoka predstavljaju veliki problem, kako u svetu tako i kod  nas. Na teritoriji Republike Srbije u 2017. godini od bolesti srca i krvnih sudova umrlo je više od 53 hiljade lica, što je definitivno vodeći uzrok smrtnosti.

„U Braničevskom okrugu u poslednjih deset godina, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, bolesti srca i krvnih sudova su ubedljivo glavni uzrok umiranja.Samo u 2017. godini od bolesti sistema krvotoka umrlo je 1.857 lica, što je 57,2 odsto svih uzorka smrti.Bolesti krvotoka na nivou primarne zaštite u 2017. godini bile su na drugom mestu sa zastupljenošću od 12 odsto, dok su na sekundarnom sistemu zdravstvene zaštite na prvom mestu sa 16,5 odsto zastupljenosti“, rekla je dr Cvija Stojanović, načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ Požarevac.

Dr Cvija Stojanović, načelnik Centra za promociju zdravlja ZZJZ Požarevac

U MZ „Vasa Pelagić“ sprovedena je akcija za zdravlje u okviru koje su vršeni  preventivni pregledi poput merenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.Takođe, stručnjaci su savetovali građane i deljen je promotivni materijala.

Tokom dva dana sprovođenja akcije izvršeno je oko stotinu pregleda.

Akcije za zdravlje organizali su  Zavod za javno zdravlje Požarevac, Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Požarevac i Crveni krst Požarevac u saradnji sa Medicinskom školom. Povodom dana starih, 1. oktobra, u ponedeljak, planirana je još jedna akcija za zdravlje u Domu penzionera.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top