Blago koje čeka: netaknuti stiški predeli

Malo Crniće

Turizam

Blago koje čeka: netaknuti stiški predeli

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Opština Malo Crniće, smeštena u Stigu i to u centru Braničevskog okruga, turističke potencijale ima u tranzitnom ili vikend turizmu – piše „Danas“.

Turistički potencijal naše opštine predstavlja tranzitni ili vikend turizam, s obzirom na to da kroz opštinu prolaze magistralni putevi ka Majdanpeku i Žagubici.

Najčešće destinacije koje posećuju turisti su manastiri, bazeni i dva veštačka jezera - Zaova i Zmajevac, koja su posebno povoljna za razvoj sportskog ribolova, navodi predsednik opštine Mališa Antonijević, a objavljuje „Danas“.

Značajnu turističko-ekološku sredinu čini prostor zaovačkih šuma. Međutim, šumski kompleks je po Zakonu o vraćanju imovine crkvama, vraćen Eparhiji braničevskoj.

Opština stoga mora da se konsultuje sa crkvom u vezi sa daljim namerama za korišćenje i turističku promociju čitavog ovog prostora. Na teritoriji Malog Crnića ima i više očuvanih starih kuća, koje je takođe moguće iskoristiti. Pogodne su za razvoj seoskog ili etno turizma, što bi moglo da pospeši i razvoj poljoprivrede, koja je najveći potencijal regiona uopšte.

- Turistička organizacija opštine već preduzima prve korake vezane za edukaciju domaćina za uključivanje u etno turizam. U sklopu razvoja seoskog i etno turizma, posebno treba istaći ekološku celinu južno od Aljudova i Kule, gde je smešten najveći šumski kompleks, istovremeno sa najvećim visinama terena i povoljnim strujanjima vetra. Tu se otvara mogućnost za organizovanje sportsko-rekreativnog turizma, objašnjava Antonijević.

Opština namerava da u 2017. godini sanira Zmajevac i Zaovu u saradnji sa nadležnim republičkim službama i preduzećima, piše “Danas”.

Kompletan tekst: www.danas.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top