Bećarci se opet pevaju u Ostrovu

Požarevac

Kultura

Bećarci se opet pevaju u Ostrovu

Foto: E-Braničevo

How Good Of A Friend Are You Really?

Jubilarni, 10. „Ostrovaćki bećarac“, od nedelje 9. do subote 15.jula.

Uz zvuke bećarca u Požarevcu, organizatori su predstavili ovu manifestaciju.

Bećarac je davno rođen. Kada i gde, teško je utvrditi , ali se zna da je s ljubavlju negovan u Vojvodini i Slavoniji. Da bi mu „život ulepšali i osvežili mu zdravlje“ entuzijasti iz Ostrova odlučili su da ga slave i veličaju kroz manifestaciju „Ostrovaćki bećarac“.

„Ove godine je deseti, nadamo se ne i zadnji i da će i dalje da živi i propagira banatski mentalitet u Ostrovu . To je jedino takvo selo sa ove strane Dunava“ - kaže Đura Radić predsednik Saveta ove MZ.
 
U nedelju i utorak su smotre folkora „Ostrovaćki bećarac“. Program počinje od 20 sati. 

U sredu poezija i etno muzika, takođe od 20 sati, u četvrtak od 18 sati startuju igrice bez granica,  a potom je priredba učenika ostrovačke škole. U petak od 20 sati je koncert Tamburica „La banda“, taburašica iz Novog Sada.

Likovna kolonija  „Spektar“ udruženja iz Kostolca počinje u 10, a završava se u 19 sati, od 16 sati počinje takmičenje u kuvanju riblje čorbe, u 17 sati je revijalna fijakerijada sa defileom, u 18 sati takmičenje u košarenju. 

Od 18 i 20 je fudbalska utakmica veterana Ostrova i Pančeva. 

Od 19 sati je izložba slika, domaće radinosti, kolača „obdžinica“ i prodaja specijaliteta banatske kuhinje. Centralna predstava sa takmičenjem u pevanju bećaraca, izbor za Mis Bećarca i proglašenje pobednika. Gost večeri je tamburaški orkestar „Bećari“ iz Kovina.

Kao što se može videti iz programa, tu je, kao novina takmičenje u košaranju.

„Ostrovo je najveća ada na Dunavu i i veoma često je plavljeno, kad se reka povuče tu ostaju bare. U tim barama je bilo dosta ribe. Ukoliko je meštanima poplava sve odnela, oni uzimaju košare, ispletene kao korpe i hvataju tu ribu. Celo selo bi posle toga mirisalo na ribu. Sušili su je, spremali i imali od čega da prežive. Ove godine pokušaćemo da demonstriramo kako se to radi“, rekao je Dragan Rogožarski doktor veterinarskih nauka,  jedan od viđenijih Ostrovaca i predsedniok organizacionog odbora ovogodišnnjeg „Bećarca“


Organizatori Dragan Rogožarski i Đura Radić slusaju bećarac

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top