Alternativna medicina samo uz diplomu

Braničevo

Zdravlje

Alternativna medicina samo uz diplomu

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Država uvodi posebnu inspekciju za sve koji se bave alternativnom medicinom – piše Blic.

Kako rade lekari koji se u Srbiji bave alternativnom medicinom, da li su stvarno završili medicinski fakultet i koje aparate koriste u ordinacijama gde leče pacijente, ubuduće će kontrolisati posebna inspekcija Ministarstva zdravlja, saznaje Blic.

Do sada je ovu oblast kontrolisala zdravstvena inspekcija, a kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je u izradi, biće oformljena nova republička stručna komisija sa zadatakom da bolje kontroliše ovu granu medicine.

Mirjana Ćirić, pomoćnica ministra zdravlja za organizaciju zdravstvene službe objašnjava da je država rešila da više pažnje posveti alternativnoj medicinom i pokuša da uvede red.

Ona pojašanjava da se često dešava da pojedine ordinacije koriste aparate na pacijentima, koje niko u državi nije kontrolisao, piše Blic.  

Imali smo slučajeve da se nakon nekih edukacija, gde se predstavljaju aparati koji se koristi u alternativnoj medicini, odmah nakon promocije završe u ambulantama i primenjuju na pacijentima, a da nisu prošli nikakavu kontrolu  - tvrdi Ćirić.

Ubuduće samo lekari će moći da se bave alternativnom medicinom, a onima koji nemaju diplomu neće biti omogućen rad. To znači da će metodama poput homeopatije ili akupunkture moći da se bave samo lekari. 

Osim pomenuth u Srbiji su priznati još  i ajurveda, tradicionalna kineska medicina, fitoterapija,  kvantna medicina i srodne tehnike, hiropraksa i primenjena kineziologija, makrobiotika, tradicionalna domaća medicina, a kao metode rehabilitacije dozvoljene su  apiterapija, aroma-terapija,  Či Gong vežbe, duhovna energetska medicina, energetska terapija, reiki, joga…

Detaljnije na www.blic.rs

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top