Alaske večeri 20. i 21. jula

Veliko Gradište

Turizam

Alaske večeri 20. i 21. jula

Foto: arhiva i plakati

How Good Of A Friend Are You Really?

Manifestacija se odvija po 53. put jer Alaske večeri u Velikom Gradištu traju od 1965. godine.

A kako je sve počelo? Razgovorima o izgradnji HE „ Đerdap“ i nužnoj zaštiti priobalja usledile su česte posete Velikom Gradištu.

U početku su to bili hidro - stručnjaci, projektanti i drugi. Svi su oni, kao što se i moglo očekivati, počašćeni tradicionalnim gradištanskim gostoprimstvom, ribljom čorbom, ribom na žaru i drugim  specijalitetima. Svaki ponovni susret bio je malo podsećanje na to kako je bilo prethodnog puta i kada će se ponoviti.

Tako se, kažu, rodila ideja kod Dimitrija Mite Obradovića, tadašnjeg predsednika opštine i prvog predsednika novoosnovanog Turističkog društva, kasnije Turističkog saveza, da se povremeno, za prijatelje Gradišta, organizuje neka vrsta ribarskog piknika.

Ova ideja je realizovana u leto 1965. godine. Za mesto druženja izabran je „ Jelak“ tada omiljeno izletište starih Gradištanaca. Za tu priliku pripremljeni su drveni panjevi koji su služili kao stolovi i stolice. Druženje je počelo lepo, uz šalu i smeh, ali se odjednom naoblačilo, kako to leti obično biva. Sve je iznenadio kratkotrajni pljusak pa se druženje nastavilo u sali Skupštine opštine. Lep utisak koji su gosti poneli i zajednička želja da se nešto slično ponovo priredi, učinili su da organizacija jednog ovakvog druženja bude poverena Narodnom univerzitetu. Tako je naredne godine, u bašti Narodnog univerziteta (sada bašta penzionera) pripremljen lep program.

Sledeće godine Turističko društvo i Narodni univerzitet organizuju manifestaciju koja dobija ime Alaske večeri. Nastavnik Stevan Jovicić je za ovu priliku ručno nacrtao tridesetak pozivnica. Uz sve ovo se uključuje i Jedriličarski savez Jugoslavije i organizuje jedriličarsko prvenstvo. Drugog dana program je upotpunio i dolazak kajakaša, učesnika Međunarodne turističke regate poznatije kao TID. Te godine organizovan je i prvi plivački maraton od špica Ostrova do gradskog parka.


Pozivnica za alaske večeri

Veliko interesovanje gostiju i pre svega naših Gradištanaca podstakli su organizatore da manifestaciju Alaske večeri uvrsti u stalni događaj tokom leta.

Uz sve uspone i padove koje su imale, Alaske večeri su većim delom isklesale svoj profilisani lik. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, bućka, pecanje za juniore, noćni lov na šarana, izbor za MIS Srebrnog jezera i Nimfu Dunava kao i turnir u odbojci na pesku su prepoznatljivi, čini se, i danas rado viđeni sadržaji.

Alaske večeri imaju značajnu ulogu u afirmaciji Velikog Gradišta. Gastronomska manifestacija sa najdužom tradicijom, svake godine završi se uz igru i pesmu, muzičko-zabavni program i veliki vatromet. Na manifestaciji, riblju čorbu kuvaju kulinari iz čitave Srbije i okruženja, druže se i razmenjuju iskustva. Žiri svake godine ima sve veće muke da pravilno oceni takmičare, jer nekoliko godina unazad dostiže se rekordan broj od preko 150 kotlića.


Plakat Alaske večeri

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top