“Zeleni karton

Braničevo

Turizam

“Zeleni karton" dodatni trošak

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Da bi putovali kroz Makedoniju, vozači iz Srbije moraju da imaju "zeleni karton", a za sada ne postoje izgledi da će ta obaveza biti ukinuta, jer se na tu temu ne razgovara.

U Udruženju osiguravača (UOS) kažu da u ovom trenutku mogućnost ukidanja "zelenog kartona" nije predmet razgovora i pored redovne komunikacije koju UOS ima sa Makedonskim biroom osiguranja, piše Blic.

- Naime, 1994. godine, na osnovu unilateralnog sporazuma koji je bio deo uslova tih država za prijem Makedonije u članstvo Sistema zelene karte, vozilima iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske je omogućeno da u Makedoniju ulaze bez zelenog kartona. Ali, to pravo ne važi i u obrnutom smeru, odnosno vozačima iz Makedonije je i u periodu od 1994. godine, a i dalje je, potreban zeleni karton za te tri države. Inače, ulaskom Hrvatske u EU, taj unilateralni sporazum prestao je da važi, tako da danas i vozači iz Hrvatske moraju da imaju zeleni karton prilikom ulaska u Makedoniju -kažu u Udruženju osiguravača za Blic.

Potvrda o osiguranju

A čemu zapravo služi "zeleni karton"? On je potvrda o osiguranju odnosno potvrda da je vozilo kojim neko ulazi u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena.

- Podsećamo da je Srbija od 1. januara 2012. godine članica Multilateralnog sporazuma, po kojem je za ulazak automobilom u najveći broj evropskih država, dovoljna registarska oznaka odnosno registraciona nalepnica. To znači da zelena karta, kao potvrda o osiguranju, nije obavezna za 33 od 47 članica Sistema zelene karte. To su države EU plus plus Švajcarska, Norveška, Island, Andora i Crna Gora (sa kojom je potpisan bilateralni sporazum) - kažu za Blic u Udruženju osiguravača.

    Opširnije na: www.blic.rs

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top