Urme – hrana Bogova (FOTO)

Požarevac

Zdravlje

Urme – hrana Bogova (FOTO)

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Urma je voće koje raste na ženskim palmama i jedna je od biljnih vrsta u pustinji, koja može da posluži čoveku za preživljavanje.

Priroda je odredila da postoje muške i ženske vrste i da bi plod nastao, cvet ženske palme mora da bude oprašen polenovim prahom sa cveta muške palme.Ova palma pripada porodici Arecaceae. Reč je o drvetu visine od 15-25m. Grane su igličaste, duge od 3 do 5 metara.Na svakoj grani se nalazi oko 150 listova, koji su dugi oko 30 centimetara, a široki oko 2. Interesantno je da iz istog korenskog sistema niče nekoliko stabala. Cveta u martu i tada se vrši i oprašivanje.

Hamesi su specijalno obučeni ljudi, koji beru cvetove muških vrsta i sa njih sakupljaju polenov prah, a potom ga četkicom ubacuju u cvet ženske palme. Potom se cvet skupi i vezuje končićem. Sam naziv hames potiče od reči hamsa, koja uznačava broj 5, a to znači da ovaj stručnjak dobija petinu  roda palmi, koje je oprašio.Plod, po kome je palma poznata i zbog koga se uzgaja, raste u vidu grozdova.Na jednom drvetu se može naći i oko 200 grozdova.Sam plod, koji je poznat pod imenom urma, odnosno, datula, dugačak je oko 5 centimetara.Može biti braon, crvenkastobraon ili žute boje.Mesnat je i ima jednu košticu, a kad je reč o ukusu, urme su karakteristično slatke.

Urme sadrže sve što i majčino mleko, pa shodno tome danas se smatraju za jedno od najzdravijih namirnica. Sadrže malo masti i malo proteina. Bogate su ugljenim hidratima i to : glukozom, fruktozom, saharozom. Od minerala prisutni su: natrijum,magnezijum,kalcijum, gvožđe ( na 100 grama ima oko 0.90 gvožđa, što je 11 % preporučene dnevne doze ), hlor, fluor ( štiti zube od propadanja ) , organski sumpor ( smanjuje mogućnost nastanka alergija ), fosfor ( „ hrana za mozak“ ), bakar, bor, cink, selen. Takođe, u urmama ima i vitamina: A,C,B1,B2,niacin,B6,folna kiselina,K. Lutein i zeaksantin,koji su prisutni u urmama, smatraju se vitaminima za oči.

Stari Grci su urme nazivali hranom Bogova, što i ne treba da čudi s obzirom na sam sastav ovog voća.Zbog izuzetne hranljivosti zajedno sa mlekom, urma je glavna namirnica kod Beduina. Lako se vare. Smanjuju osećaj gladi.Pomažu da se crevna flora obnovi, kao i da se hrana lakše, a time i brže svari. Generalno, urme jačaju telo, povećavaju izdržljivost, regulišu probavu, štite od parazita, bakterija. Deluju kao antioksidansi.Takođe, štite krvne sudove, smanjuju povišen pritisak, štite od moždanog udara, smanjuju mogućnost nastanka srčanih oboljenja, jačaju srce, smanjuju holesterol. Zbog zavidne količine gvožđa koje imaju preporučuju se kod anemija. Urme su i prirodni čistač jetre. Po mnogim istraživanjima koja su sprovedena došlo se do mišljenja da je uloga urme velika i u borbi protiv raka pankreasa.

S druge strane, postoje istraživanja koja dokazuju da urme olakšavaju porođaj i da ih treba davati trudnicama oko četiri nedelje pred očekivani porođaj. Urme olakšavaju porođaj na taj način što smanjuju porođajne bolove i pripremaju grlić materice za sam čin rađanja. Zahvaljujući svom sastavu urme smanjuju mogućnost kvarenja zuba, a ako se da bebi da sam plod bez koštice sisa uticaće na smanjenje bolova koji su prisutni pri nicanju zuba.

Urme se mogu konzumirati kao sveže, sušene ili u vidu prerađevina. Od urmi je moguće dobiti džem,sirup,mogu se dodati medu, pitama, pirinču ili se preliti čokoladom.

Opšta je preporuka da se konzumiraju na prazan stomak.Treba biti obazriv kod osoba koje su dijabetičari i kod onih koji imaju sklonost ka dobijanju viška kilograma.

Ako postoji problem sa zatvorom: Par urmi potopiti u čašu sa vodom i ostaviti bar 12 sati. Potom se procedi i pojede sam plod,a voda u kojoj su bile se može popiti.

Za jačanje srčanog mišića: Potrebno je potopiti plod urme sa semenkama u čaši sa vodom i nakon 12 sati se uklone semenke iz ploda, a plod se sa vodom u kojoj je bio samelje. Ovako pripremljen preparat se koristi tri puta u toku dana po jedna šoljica.

Univerzalni preparat, koji vraća snagu, povećava izdržljivost, pomaže očuvanju vida za sve uzraste dobija se tako što se dve šolje sa urmama bez koštice potope u 200 mililitara vode, pa nakon 12 sati se od tih urmi napavi kao pire i polako se dodaje voda u kojoj su bile sve dok se ne dobije pasta.  

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top