Srbija na 20. mestu po dostupnosti zdravstvenih usluga

Požarevac

Zdravlje

Srbija na 20. mestu po dostupnosti zdravstvenih usluga

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Požarevcu je u Gradskom parku obeležen Svetski dan zdravlja.

Crveni krst Požarevac u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost grada Požarevca, Zavodom za javno zdravlje, Patronažnom službom Doma zdravlja, Medicinskom školom i OŠ „Dositej Obradović“ podsetio je na ovaj važan datum u kalendaru zdravlja.  Kontrola zdravlja

Tema ovogodišnje kampanje je „Zdravlje za sve“ i u prvi plan se stavlja sistem zdravstvene zaštite.

 „Dan zdravlja je globalna kampanja koja u fokus stavlja neke od javno zdravstvenih problema i pruža mogućnost da se zajedničkim akcijama i udruživanjem postigne njihovo rešavanje“, kazao je Saša Obradović sekretar Crvenog krsta Požarevac.


Saša Obradović sekretar Crvenog krsta Požarevac

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, polovini svetske populacije usluga zdravstvene zaštite nije dostupna.

Više od milijardu ljudi koji su siromašni prinuđeni su da plaćaju zdravstvene usluge, dok 800 miliona širom sveta mora 10 odsto kućnog budžeta da izdvoji  za plaćanje zdravstvenih usluga.

Srbija je na 20. mestu od 34 evropske zemlje po kvalitetu i dostupnosti usluga zdravstvene zaštite. Prema statističkim podacima, u Srbiji je, poslednjih 20 godina, povećana stopa mortaliteta za 2,6 odsto, od toga su više od 50 odsto slučajeva uzrok smrti bolesti srca i krvnih sudova.

„Svedoci smo da se u poslednje vreme sve više radi na preventivnim pregledima, kao merama za iskorenjivanje bolesti“, rekao je Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca, uputivši podršku organizatorima manifestacije.


Bojan Ilić predsednik Skupštine grada Požarevca

U Požarevcu su volonteri delili edukativni materijal, dok je patronažna služba Doma zdravlja građanima merila pritisak i nivo šećera u krvi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top