„Poslednji grad“ u Kostolcu

Kostolac

Kultura

„Poslednji grad“ u Kostolcu

Foto: RM

How Good Of A Friend Are You Really?

Književno veče posvećeno trilogiji „Poslednji grad“ (Potraga, Rat i Izdaja) našeg sve poznatijeg pisca fantastike, Nebojše Petkovića,održano u kostolačkoj biblioteci.

Veče su priredili ljubitelji fantastike iz Kostolca. Pored autora gost večeri bio je i Nenad Šakota.

Pisac je na književnoj večeri u Kostolcu, govorio o svojim romanima, zatim uopšteno o fantastici i piscima fantastike u Srbiji i u svetu, o svojoj ljubavi prema njoj. 

Izrazio je veliko zadovoljstvo organizacijom i izjavio da je, iako je bio gost na puno književnih večeri, da mu nigde nije bilo prijatno kao među kostolačkim ljubiteljima fantastike.  

Priliku da se predstave imali su i članovi ljubitelja fantastike Kostolac i pročitaju neke od svojih priča, pisanih na kreativnim radionicama. 

Inače, ljubitelja fantastike je poslednjih godina sve više, kako u svetu, tako i u Srbiji, jer je taj žanr sve popularniji. Ali udruženja te vrste je veoma malo u našoj zemlji.

Postoje nekoliko koja aktivno rade u Beogradu i u Novom Sadu. Radionica ljubitelja fantastike je jedinstvena, jer postoji samo u okviru Biblioteke u Kostolcu.

 Trilogija Nebojše Petkovića opisuje čovečanstvo nakon propasti, gde se čovek okrenuo od nauke i vere ka praznoverju, strahu i žrtvovanju, ka mitologiji i paganizmu i nekom vidu bezvlašća, gde svako može biti plen nekome drugome.

Nebojša Petković je u svojim romanima odlučio da Srbiju vrati u doba slovenske mitologije, mnogoboštva i paganizma. Iako Vavilon nije poprište njegovih romana, njegova postapokaliptična Srbija veoma liči na njega - ona reflektuje posledice Velikog Pada. 

Poput biblijskih slika pada čovečanstva i Petkovićevo čovečanstvo je posrnulo i pada. Ono pada na svim značajnim pitanjima – tehnologiji, nauci, kulturi, napretku, moralu, humanosti, ljubavi, veri, kako u sebe, tako i u druge...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top