„Poslednja stanica Britanija” Gorana Gocića na Sajmu knjiga

Braničevo

Kultura

„Poslednja stanica Britanija” Gorana Gocića na Sajmu knjiga

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Dobitnik Ninove nagrade Goran Gocić četiri godine od prvog, predstavlja novi roman „Poslednja stanica Britanija“.

Napisan britkim, izbrušenim stilom s jakim emotivnim nabojem, ovaj roman stavlja obične ljude u centar interesovanja jer je u njihovim ispovestima lako prepoznati univerzalnost naših težnji.

To je priča o četiri marginalca u emigraciji od kojih  neki od njih traže i nalaze nalaze razloge da se vrate iz Britanije u Srbiju.

Siciliјаnski emigrant Antonio priča o svom boravku u Britaniji osamdesetih godina, o krađama u prodavnicama i skvotiranju u južnom Londonu. Nјеgоvi prijatelji – Luka, izbacivač u noćnom klubu, Goran, budući novinar, i Ivan, politički emigrant iz Praga – svеdоčiće takođe o svojim životnim putevima od dоlаska tačerizma do nove generacije britаnskih umеtnikа. 

Četiri marginalca govore o zajedničkom iskustvu u emigraciji: propuštenim i ugrabljenim prilikama i očajničkim pokušajima da progovore i da se dokažu u Britaniji. 

Emigracija će ih iščupati iz korena i posaditi u novu realnost, sve dok se njihove povezane sudbine ne raspletu početkom ovog milenijuma: neki će steći bogatstvo ili mudrost, drugi izgubiti sve izuzev uspomena.

Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac, književnik i akademski profesor. Njegove radove objavilo je ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na dvanaest jezika. 

Radio je kao urednik u više medija . Njegov prvi roman „Tai”u izdanju Geopoetika, 2013. godine, objavljen je na srpskom, engleskom i makedonskom jeziku i osvojio je četiri nacionalne nagrade, uključujući nagradu „Miloš Crnjanski“ i Ninovu nagradu za roman godine, a ušao je i u širi izbor za međunarodnu Dablinovu nagradu. 

Roman „Poslednja stanica Britanija” za sada možete kupiti samo na Sajmu knjiga, a kasnije će biti dostupna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top