Pećinsko blago Istočne Srbije na fotografijama Stanka Kostića

Žagubica

Kultura

Pećinsko blago Istočne Srbije na fotografijama Stanka Kostića

Foto: print screen

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba fotografija „Lepota pećina – milioni godina tihovanja i stvaranja“, autora Stanka Kostića u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu. 

 

 
Stanko Kostić je slikama i svetlom razotkrio tamu i tako iskoristio  mogućnost da  dočara skupturalnu stvaralačku misiju prirode u krasu Istočne Srbije.  


Izložbu je otvorio profesor dr Dragan Milovanović, a sam autor je istakao da je stvaralačkom „pristupu“ prikazanom  posetiocima prethodio dug put, podrazumevajući oko 30 godina istraživanja na terenima Istočne Srbije.


Same fotografije potkrepljene su i pojašnjene predivnim tekstovima, a za to zasluge pripadaju, između ostalih i dr Ljupčetu Miljkoviću iz Krepoljina, redovnom profesoru u penziji,  posebno za „Poganu peć“ poznatu od  1985. godine  kada je prvi put naučnoj javnosti prezentovana njena vrednost.

 


Izložba o lepoti pećinskog blaga Istočne Srbije bila je prva javna promocija „Pogane peći“, pećinske lepotice Homolja, smeštene na severnoj strani gornjačkih planina  na oko 10 kilometara severno od Krepoljina.


Postavka  sadrži 40 panoa i 60 fotografija, a u Galeriji akademije nauka i umetnosti u Beogradu biće otvorena do 20.  aprila.

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top