“Omoljanca“ po deveti put (FOTO)

Kučevo

Društvo

“Omoljanca“ po deveti put (FOTO)

Foto: Snežana Gržobić Pavlović

How Good Of A Friend Are You Really?

Festivаl vlаškog narodnog stvaralaštva „Omiljaca” održan u subotu u Cremošnji kod Kučeva.

Svаko područje, pа i Istočnа Srbijа, gde uglаvnom živi vlаško etničko stаnovništvo, imа osobenа muzičkа i folklornа obeležjа kao i narodne običaje  stvаrаne vekovimа. Kruna svih manifestacija u Istočnoj Srbiji je „Omoljaca“ za koju apliciraju sva kulturno – umetnička društva koja neguju izvornost i čuvaju svoje korene. Pojavila se voljom naroda koji je želeo da sačuva autentičnost svog kulturnog nasleđa.

Festival su i ove godine organizovali Nacionali savet Vlaha i Udruženje „Koreni” a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Umetnički savet festivala čine Svetlana Arsić, vokalna solistkinja, Velizar Matušić,  majstor harmonike i mr Snežana Gržobić-Pavlović, organizatorka  programa  kulturnih  aktivnosti.  


mr Snežana Gržobić-Pavlović organizatorka  programa  kulturnih  aktivnosti

Đurđevka Jovanović,spec.dipl.za trad.trpezu

U prepodnevnim časovima održano je takmičenje u tradicionalnom spravljanju kačamaka, muži ovaca, trkanju na štulama, daračenju vune, nadvlačenju preko štapa, vuči zaprežnih kola, takmičile su se vodonoše,a birana je i najlepša Vlajna.


Vredne ruke domaćica podsetile su na stara jela i domaću radinost

Tu titulu ove godine ponela je Andrea Petrović iz Vitovnice. Prva pratilja je Marija Ivković iz Smoljinca, a druga Anita Milanović iz Porodina.


Najlepše Vlajne. Druga pratilja Anita Milanović iz Porodina,prva pratilja Marija Ivković iz Smoljinca, MIS Andrea Petrović iz Vitovnice

Popodne je bilo rezervisаno zа mlаde i neаfirmisаne instrumentаliste, vokаlne soliste i folklorne grupe iz 18 opština Istočne Srbije, koji su se  takmičili za titulu najizvornijeg nastupa.  U revijalnom delu nastupili su gostujući ansambli iz zemlje i inostranstva kao i afirmisani umetnici poreklom iz naseg kraja. Festival je takmičarskog karaktera i predstavlja kvalifikacije za republičku manifestaciju narodnog stvaralaštva.

Žiri je odlučio da je najbolji vokalni solista Katica Marinković iz Metovnice, a najbolji  solo instrumentalista Vladan Marijoković iz Neresnice.                

Najbolji solo instrumentalista                                                        

Najbolju  grupu pevača imao je KUD „Sveta Trojica 2016.“  iz Bobova, opština Svilajnac,  a najbolji instrumentalista je iz  KUD  „Amater“ iz Topolnice, opština Majdanpek.

Najoriginalniju  mušku vlašku nošnju prikazao je KUD „Vlaole“  iz Vlaola, opština Majdanpek, a žensku nošnju  KUD „Starčevo“ iz Starčeva, opština Petrovac na Mlavi.    


Žiri je ocenjivao i originalnost narodnih nošnji

Specijalne diplome dodeljene su Katarini i Darku Pujkilović iz Osanice, kao najmlađim instrumentalistima na fruli i Andrijani Jovanović za izvorno pevanje.

U kategoriji pionira najizvorniji nastup imao je KUD  „Neresnica“  iz  Neresnice, opština Kučevo. Drugo mesto je pripalo KUD „Šarabanovac“ iz Šarbanovc,  grad Bor i treće je osvojio KUD „Sveta Trojica 2016.“ Iz Bobova, opština Svilajnac.


Najizvorniji nastup, Kučevo

Prvo mesto za najizvorniji nastup u kategoriji starijih poneo je prvi  dečji  folklorni ansabl Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ Kučevo, drugi je bio kud KUD  „Sveta Trojica 2016.“ Bobovo, a treći  KUD  „Metovnica“iz Bora.

Ukupni pobednik manifestacije je KUD „Sveta Trojica 2016.“ Bobovo.


Sveukupni pobednik

Celog dana na narodnom bazaru mogli su se pazariti domaći proizvodi iz narodne radinosti  lokalnog stanovništva. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa tehnikama starih i pomalo zaboravljenih zanata (tkanje, daračenje i upredenje vune, kovanje, ručna obrada drveta drevnim alatkama…) sa mogućnošću  da  na licu mesta i sami isprobaju svoju umešnost. Vešti ispirači zlata na Peku demonstrirali su tu prastaru veštinu na tradicionalan način.

Na platou ispred pećine Ceremošnja, pod nebeskom zavesom ovaj festival je pratilo više od hiljadu posetilaca.  

Omoljancu je otvorila zamenica predsednika opštine Kučevo, Slavica Bulutić.  

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top