„Moritati i legende“  velikog češkog pisca Bohumila Hrabala u prodaji

Braničevo

Kultura

„Moritati i legende“ velikog češkog pisca Bohumila Hrabala u prodaji

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Zbirka pripovedaka „Moritati i legende“ velikog češkog pisca Bohumila Hrabala prvi put se objavljuje na srpskom u izdanju Lagune.

Odgovor na pitanje šta su to moritati, a šta legende daje sam pisac na kraju knjige. Značenje legende je većini poznato; moritat predstavlja priču u isto vreme smešnu i jezivu, zabavnu i preteću.

To pokazuje već prva priča u knjizi koja je sastavljena od kolaža stvarnih ili tobožnjih pisama čitalaca, upućenih piscu. Jedni pisca hvale i uzdižu, a drugi proklinju i sahranjuju.

Dvanaest priča koje čine ovu zbirku predstavljaju prvu laboratoriju ideja velikog češkog pisca. Delići anegdota ispričanih u galami pivnica u kojima je provodio duge noći ili urnebesna pisma koja su mu uputili čitaoci da bi ekstatično veličali ili najvulgarnije ocrnili njegove knjige – sve to predstavlja materijal koji Hrabal pretvara u oruđe savremene češke proze u nastojanju da ispriča priče u spomen običnog čoveka, radnika, pisca.

U vatrometu senzacionalističkih priča Bohumil Hrabal otkriva neslućeni, bajkoliki žanr savremene usmene književnosti.

U ovoj zbirci se nalazi i čuvena „Legenda o Kainu“, iz koje će nekoliko godina kasnije nastati novela „Strogo kontrolisani vozovi“ i istoimeni film Jiržija Mencla nagrađen Oskarom za najbolji film na stranom jeziku.

Pripovetke iz ove zbirke spadaju u rani, nadrealistički period Hrabalovog stvaralaštva. Iskazuju sve vrline njegove proze. U njima se ogleda njegov crni humor, paradoksi egzistencije, apsurd, tragično i komično, uzvišeno i nisko.

Hrabal je po mišljenju mnogih jedan od najboljih pisaca 20. veka. Premda je po svojoj popularnosti zapostavljen u odnosu na savremenika i sunarodnika Kunderu, opus Bohumila Hrabala i te kako je važan deo češke, ali i evropske proze. Gotovo sva njegova dela su prevedena na tridesetak jezika, a neka su i ekranizovana. Najpoznatija su „Strogo kontrolisani vozovi“ i „Služio sam engleskog kralja“.

Knjiga sadrži pogovor „Jezive i smešne fantastične priče Bohumila Hrabala“ koji je napisao prevodilac Aleksandar Ilić.

Knjigu „Moritati i legende“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top