Kad meštani pokrenu inicijativu: Busije krasi osmeh Desanke Maksimović

Požarevac

Zabava

Kad meštani pokrenu inicijativu: Busije krasi osmeh Desanke Maksimović

Foto: ArtDistrikt

How Good Of A Friend Are You Really?

Jedna građanska inicijativa iznedrilа mural sa kog se smeši Desanka Maksimović, a tu su i njeni poznati stihovi.

Neugledni pano kod škole u Busiju, koja nosi ime čuvene književnice, služio je kao oglasna tabla, a češće predstavljao ružan prizor. Prvim komšijama je dosadilo da to gledaju, pa su očistili i obojili pano. Potom su odlučili da se za pomoć obrate Udruženju „ArtDistrikt“ iz Požarevca, znajući da su realizoavli dva „Street art“ festivala.

Ideja za mural je potekla od komšije Aleksandra koji živi preko puta panoa i baš vodi računa da taj deo grada izgleda pistojno, zbog dece. Smatrao je da bi Desanka bila najbolje rešenje zbog same škole, ali i da bi se oplemenio put dece do škole i u povratku. Dva umetnika iz Beograda su se odazvala našem pozivu i oslikali pano. Sa jedne srtane je lik Desanke Maksimović, a sa druge deo njene pesme, napisan jedan red ćirilicom,a drugi latinicom, kako bi školarcima bilo interesantnije“, kaže za E-Braničevo Julija Bašić, istoričar umetnosti, predsednica UG „ArtDistrikt“.

 

Tražim pomilovanje za zgužvane misli

Murale su radili Nikola Herman i Sanja Pantić, u krugovima ulične umetnosti poznatiji kao Insektor Joda zgužvani i Njanja. Veoma često rade zajedno, jedan radi jednu, a drugi drugu stranu murala, i tako ih spajaju. Sada će otići i korak dalje. Sanja će raditi u Beogradu, a Nikola u Vijetnamu, polovine murala na dva različita mesta u svetu.

Mural u fazi izrade

„Desankin mural urađen je potuno volonterski, iskorišćen je preostali materijal od uličnog festivala, a i umetnici su dodali svoj materijal. Komšije su im donosile voće, mališani im pravili društvo dok su radili. Kada inicijativa dođe od pojedinaca, a ne od institucija, ljudi to drugačije doživljavaju. Nema straha da je tu neka velika novčana priča, da će doći do malverzacija i onda su svi prisniji i bliskiji da se oplemeni jedno mesto u gradu“, kaže Bašić.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top