Izvor posvećen Svetoj Petki Trnovoj

Veliko Gradište

Zabava

Izvor posvećen Svetoj Petki Trnovoj

Foto: TOVG

How Good Of A Friend Are You Really?

Izvor kristalno čiste vode u selu Biskuplju, u opštini Veliko Gradište, posebno valja posetiti na današnji dan.

„Daščara“, lekoviti izvor posvećen Svetoj Petki Trnovoj, nalazi se u predelu Manastirište, zapadno od sela Biskuplja. 

Ovaj izvor je jedan od najpoznatijih i najposećenijih u Braničevskom okrugu. Smešten je u vrlo lepom predelu, okružen fantastičnom prirodom, a do izvora se dolazi makadamskim putem koji preseca brdo obraslo gusto borovom šumom.

Po legendi ovde se nekada nalazio manastir u kome je živeo biskup. Po dolasku Turaka u ove krajeve, kako ne bi prišli ovom svetom mestu, dogodilo se čudo. Veliki zemljotres obrušio je brdo i zatrpao i manastir i biskupa, po kome je ime dobilo obližnje selo Biskuplje.

Danas se ovde nalazi kapela iz 1989. godine, a pre nje se na ovom mestu nalazila stara kapela koju je sagradio predak Stokića u Biskuplju. 
Oduvek ovaj izvor bio je posvećen Svetoj Petki Trnovoj, a ovde se svake godine, na njen dan, 8. Avgusta, organizuje vašar. 

Nekada su ljudi dolazili dan ranije, prespavali kraj svetog izvora, i ujutru pre izlaska sunca izlazili na vodu i umivali se. Ovaj izvor je lekovit, potiče iz prahrišćanskih vremena. Sveti izvor, osim velikog broja vernika, posetile su i mnoge poznate ličnosti, među kojima je i njegova svetost Patrijah Pavle, a veliki je broj primera izlečenja od očnih bolesti, ekcema, a voda pomaže i u lečenju psorijaze.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top