„Biberče“ pred Petrovčanima do 1. februara (FOTO)

Petrovac

Kultura

„Biberče“ pred Petrovčanima do 1. februara (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi otvorena je izložba „Biberče“ -minijaturne posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina.

Izložba predstavlja minijaturne posude iz perioda od starijeg neolita do mlađeg gvozdenog doba sa lokaliteta u centralnom Pomoravlju, uz rekonstrukciju života porodice neolitskih grnčara u praistoriji. U minijaturne posude mogu se uvrstiti sve male posude čija visina ne prelazi pet do šest centimetra, a one su imale obično oblike i forme većih posuda korišćenih u svakodnevnoj upotrebi: zdela, pehara, amfora, urni i pitosa. Osim minijaturnih posuda iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina, posetioci će moći da pogledaju i minijaturne posude sa lokaliteta Belovode, koje se čuvaju u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi. Inače, ove dve ustanove imaju dugogodišnju saradnju.

 

Izložbu su otvorili: Žaklina Perić , direktorka petrovačkog Zavičajnog muzeja , Jasmina Živković, kustos arheolog i autorka izložbe Sonja Perić, viši kustos Zavičajnog muzeja Jagodina.

Izložba je otvorena do 01. februara 2019. godine, a galerija Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi je otvorena za posetioce svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova.

  • „Biberče“ pred Petrovčanima do 1. februara (FOTO)
  • „Biberče“ pred Petrovčanima do 1. februara (FOTO)

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top